Flitsbezorging door jongeren onder de 16 jaar verboden

Jongeren onder de 16 jaar mogen geen maaltijden rondbrengen, omdat dit wordt gezien als gevaarlijk werk. Boodschappen zijn geen maaltijden, dachten verschillende bezorgdiensten, zodat alsnog kinderen op fietsen door het verkeer racen om binnen een kwartier wat blikjes fris en een zak chips te bezorgen. Maar binnenkort wordt deze maas in de wet gedicht en mogen jongeren onder de 16 jaar ook niet meer werken als flitsbezorger.

Dat heeft de Minister van Gennip (SZW) onlangs besloten, op aandringen van Tweede Kamer. In een brief aan het parlement gaat zij in op de risico’s en de maatregelen die worden genomen om de veiligheid van deze jonge werknemers te waarborgen.

Maaltijdbezorging is al verboden
De huidige krapte op de arbeidsmarkt vergroot de kans dat steeds meer jongeren, inclusief degenen onder de 16 jaar, aan de slag gaan als flitsbezorgers. In reactie hierop hebben de leden Kathmann (PvdA) en Maatoug (GroenLinks) een motie ingediend die oproept tot een verbod op flitsbezorging door jongeren onder de 16 jaar.

Sinds 1 juli 2020 geldt al een expliciet verbod op maaltijdbezorging door kinderen onder de 16 jaar vanwege de daarmee gepaard gaande risico's. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft vastgesteld dat flitsbezorging vergelijkbare risico’s met zich meebrengt. Vaak worden jonge werknemers ingezet voor deze vorm van bezorging, waar ze onder tijdsdruk werken, te maken hebben met zware fysieke belasting en blootstaan aan potentiële agressie, geweld en aanrijdgevaar.

Wijziging regels kinderarbeid
In de Nadere Regeling Kinderarbeid wordt daarom een verbod opgenomen op het zelfstandig en op commerciële basis bezorgen van boodschappen, oftewel flitsbezorging, door kinderen tot 16 jaar. Dit houdt in dat jongeren niet mogen deelnemen aan verkeer met behulp van een voertuig, zoals een fiets of e-bike, voor commerciële bezorgdoeleinden. Overtredingen van dit verbod worden beschouwd als direct gevaarlijk en zijn dus direct beboetbaar.

De gewijzigde regeling gaat een maand na publicatie in de Staatscourant in. Dit zal dan, naar alle waarschijnlijkheid, nog in het laatste kwartaal van 2023 een feit zijn.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?