Flexbranche vestigt hoop op export en specialisten

Het gaat niet goed met uitzendbureaus en andere dienstverleners in de flexbranche. Er is er minder vraag naar flexwerkers, alleen echte specialisten worden meer gevraagd. In de tweede helft van 2013, kan de vraag naar tijdelijk personeel vanuit de exporterende industrie wel weer aantrekken.

De afgelopen maanden is de arbeidsmarkt in rap tempo verslechterd, schrijft ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht flexbranche. De economische krimp, dalende investeringen en teruglopende consumptie drukken de vraag naar personeel. Het aantal uitzenduren loopt dit jaar naar verwachting verder terug, nadat vorig jaar al met een uren- en omzetdaling van respectievelijk 3% en 2% werd afgesloten.

Minder uitzenduren in alle sectoren
De teruggang in uitzenduren raakt ook dit jaar alle beroepstypen: technisch, industrieel, medisch en administratief personeel. De omzetdaling blijft voor industriële en administratieve beroepen voorlopig beperkt. Voor de industrie zijn de vooruitzichten beter dan voor administratief werk.

Binnen de industrie, goed voor een vijfde van de uitzendkrachten, zijn vooral de foodindustrie en de maakindustrie belangrijke afnemers. Deze branches zien dit jaar naar verwachting de productie stijgen. De flexbranche spint dan garen bij de extra vraag naar tijdelijk productiepersoneel. Gezien de beperkte groei in de industriële productie zal dit effect echter klein zijn.

Nog wel vraag naar specialisten
De verdere verwachte krimp van de financiële sector en besparingen bij de overheid remmen de vraag naar administratieve beroepen. De vraag wordt bovendien steeds specialistischer. Automatisering en nieuwe regelgeving vragen om een hoger kennisniveau.

Flexpartijen die inspelen op de vraag naar hoogopgeleide specialisten, kunnen succesvol blijven in deze magere markt. Volgens Sasja van As, sectormanager zakelijke dienstverlening ING Nederland, betekent dit ook ‘dat de flexwerker met specialistische kennis nog steeds zicht heeft op werk’.

Export moet voor impuls zorgen
In de tweede helft van het jaar is er ruimte voor omzetgroei door een grotere vraag naar tijdelijk personeel vanuit de exporterende industrie. Per saldo komt de omzetontwikkeling van de flexbranche in 2013 uit op een krimp van 1 procent.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?