Financiële sector reorganiseert zich naar betere tijden

2010 wordt jaar van herstel.

De financiële sector heeft het zwaar: banken en verzekeraars schrijven rode cijfers en moeten overleven door streng te saneren en anders te werken. Zes van de tien financiële dienstverleners snijdt daarom nog steeds in de kosten. Alle moeite levert wel resultaat op, want een derde verwacht dit jaar nog groei, terwijl nog eens een derde in de eerste helft van 2010 herstel verwacht. Dat blijkt uit het onderzoek 'Accelerating the change' van adviesbureau Ernst & Young.

Rob Lelieveld van Ernst & Young vindt financiële dienstverleners ‘van nature voorzichtiger - en wellicht realistischer - over het moment waarop de winstgevendheid weer in zicht zou kunnen komen’.

De reorganisatie van de branche is structureel van aard. ‘Organisaties willen zich zodanig positioneren dat zij er na de crisis sterker uitkomen, hoewel er toch nog best wat slachtoffers kunnen vallen’, waarschuwt Lelieveld.

Onderdelen afstoten
Bijna zes op de tien financiële instellingen heeft zijn winstgevendheid zien afnemen en 56% heeft in dezelfde periode de inkomsten zien slinken.

In reactie hierop heeft 70% van de financiële instellingen de strategie voor risicomanagement structureel gewijzigd. Ruim tweederde heeft zich aan structurele veranderingen in de regelgeving aangepast en meer dan de helft (54%) heeft het bedrijfsmodel gewijzigd.

Vier van de tien zijn van plan om onderdelen af te stoten die niet tot de kernactiviteiten behoren of die niet voldoende presteren. Eerder dit jaar waren dat er vijf van de tien.

Noodzaak bonussen
De noodzaak om in te grijpen in de hoge salarissen en de bonusstructuur houdt de sector verdeeld: 45% onderschrijft de noodzaak van meer regulering, terwijl iets minder dan een derde dat niet nodig vindt.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?