Fiets van de zaak aantrekkelijker, mag ook naast leaseauto worden gebruikt

Het zou zo mooi kunnen zijn: de ene dag lekker fietsen naar het werk, de andere dag met je leaseauto naar een afspraak. Maar een fiets van de zaak geeft nu zoveel gedoe, dat bijna niemand zich er aan waagt. Daarom worden de regels simpeler en mag een leaseauto straks zelfs ook met een fiets van de zaak worden gecombineerd.

Hoe de regeling er precies uit gaat zien, bespreekt staatssecretaris Snel van Financiën de komende tijd samen met verschillende brancheverenigingen. De bedoeling is dat de regels per 1 januari 2020 ingaan.

Nu precies de privékilometers bijhouden
Een fiets of auto wordt vaak ook privé gebruikt. Mensen moeten voor dit privégebruik belasting betalen. Bij auto's van de zaak moet je bijtellen, waarmee de gebruiker het privégebruik kan afkopen.

Voor een fiets is dit nu niet zo. Fietsers moeten daardoor precies bijhouden hoeveel kilometer zij fietsen voor woon-werkverkeer en hoeveel zij privé fietsen. Van die privékilometers worden zaken als onderhoudskosten, reparaties, verzekeringen en - bij een elektrische fiets - stroomverbruik afgetrokken. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, moeten werkgevers bij het belastbare salaris optellen.

Straks ook bijtellen voor de fiets
Door de ingewikkelde regels, wordt volgens de branche zeer beperkt gebruik gemaakt van een fiets van de zaak, terwijl ruim 700.000 mensen privé gebruik maken van een auto van de zaak.

Een simpelere regeling via forfaitaire bijtelling, maakt dit veel eenvoudiger. De bedoeling is dat de leasefiets naast de auto van de zaak mag worden gebruikt. Juist de combinatie van beide vervoermiddelen kan het voor mensen aantrekkelijker maken om een aantal dagen in de week op de fiets naar het werk te gaan, in plaats van met de auto.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?