DNB-president: Pensioenen nu in één keer korten

Pensioenfondsen die er slecht voor staan, moeten niet langer treuzelen en de gevreesde pensioenkortingen nu in één keer doorvoeren. Want nog meer uitstel, betekent grotere onzekerheid. Nederland moet het pensioenstelsel zo inrichten dat het kan omgaan met de huidige lage of zelfs negatieve rente. We mogen onze problemen niet makkelijk wegschuiven en op het bordje van jongeren neerleggen. Daarvoor waarschuwt de president van De Nederlandsche Bank (DNB).

Bankpresident Klaas Knot stelt dat de oorzaak van de pensioenellende niet (alleen) komt door de huidige lage rente. Want veel pensioenfondsen doen het al langer slecht, vertelt hij aan De Telegraaf.

We praten al jaren over pensioenhervormingen
Knot legt uit dat we in Nederland al zeker tien jaar praten over pensioenhervormingen, maar dat er te weinig is gebeurd. Daarom zijn we nu op het punt gekomen dat brede kortingen niet meer zijn te vermijden.

De pensioenen kunnen dan volgens Knot beter één keer worden gekort. Want als dat over een reeks van jaren gebeurt, blijft de onzekerheid aanhouden en dat is slecht voor het consumentenvertrouwen.

Iedereen gaat het voelen
Knot begrijpt dat korten de gepensioneerden pijn zal doen, maar benadrukt dat alle generaties een prijs betalen prijs.

"Niet indexeren en korten geldt niet alleen voor gepensioneerden. Wij willen dat er voor alle generaties een goed pensioen is. Pensioenfondsen moeten een evenwichtige belangenafweging maken. Uitstel van korten betekent dat de rekening doorschuift naar jongere generaties."

Rentes dalen overal
Veel mensen denken dat de oorzaak van de lage rente alleen door de Europese Centrale Bank komt, die rentes kunstmatig laag zou houden zodat zuidelijke Eurolanden hun torenhoge schulden behapbaar kunnen houden. Maar Knot vertelt in De Telegraaf dat de rente al decennia omlaag gaat, ook in niet-eurolanden als Zweden, Denemarken en Zwitserland.

Verder wijst de bankpresident er op dat lang niet alle fondsen hoeven te korten, omdat die "andere beleggingskeuzes hebben gemaakt."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?