Dekkingsgraad pensioenfondsen veel beter dan een jaar geleden

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november 2017 gelijk gebleven op 109%. Positief nieuws is dat de beleidsdekkingsgraad steeg van 105 naar 106 procent. Dit cijfer is van belang of fondsen pensioenen moeten korten of kunnen indexeren. Een jaar geleden was de beleidsdekkingsgraad nog maar 98 procent.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon.

Verplichtingen licht gestegen
De rente daalde in november licht op de langere looptijden. Hierdoor namen de verplichtingen van pensioenfondsen toe met 0,6%. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef wel gelijk (op 2,6%).

De beleidsdekkingsgraad steeg met een procentpunt. Omdat dit de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden betreft, wegen de lage dekkingsgraden uit 2016 steeds minder zwaar mee in het gemiddelde.

Vermogen groeit iets
Het vermogen van pensioenfondsen werd in november een beetje groter. Door de daling van de rente op de lange looptijden stegen de langlopende obligaties in waarde. Per saldo noteerde de vastrentende waardenportefeuille + 0,7%.

Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een licht verlies. Aandelen in opkomende markten deden het nog slechter met een verlies van 2,1%. Onroerend goed steeg licht in waarde. Alles bij elkaar opgeteld, steeg het vermogen van pensioenfondsen met 0,3%.

Opluchting voor meeste fondsen
De gemiddelde beleidsdekkingsgraad, die een jaar geleden nog 98% was, staat nu op 106%. Hoewel de meeste fondsen daarmee uit de gevarenzone zijn, zullen ze niet allemaal de dans ontspringen. “Bij een handjevol fondsen zijn kortingen nog niet afgewend,” stelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. “De laatste maand van het jaar zal blijken of zij alsnog uit de gevarenzone komen.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?