De praktijken van CV-ronselaars

CV's van kandidaat-werknemers worden met de dag meer geld waard. Sommige werving & selectiebureaus en internetsites halen bijzondere capriolen uit om aan CV's te komen. Op EmploIT, een weblog over de IT-arbeidsmarkt, beschrijft Wilco Verdoold een paar mooie staaltjes. "De strategie van het gros van de CV-boeren: verzamel CV’s en probeer met deze CV’s vacatures te verzamelen en met de vacatures weer CV’s. Mochten er wat weinig vacatures voorhanden zijn: geen punt, dan verzint de CV-boer zelf wat aantrekkelijke nepvacatures om zo nieuwe CV’s van argeloze sollicitanten te verzamelen." Ook heeft deze weblogger ervaren dat zo'n CV-cowboy aan de haal ging met vacatures van zijn bedrijf. "Een paar jaar geleden gebruikte een CV-boer zo goed als letterlijk onze vacaturetekst (inclusief schrijffout), plaatste die op zijn eigen site en direct ook maar op wat willekeurige jobboards. Even voor de duidelijkheid: dit deed hij zonder opdracht of toestemming van onze kant." Ook sommige vacaturesites doen er alles aan om CV's binnen te hengelen. Zij maken het kandidaten moeilijk om zelf te browsen naar vacatures. Steeds vaker laten sites kandidaten eerst een profiel aanmaken (een verkapt CV) voordat zij banen gepresenteerd krijgen. En om deze CV's te mogen inzien, betalen werkgevers goud geld. Overigens hebben dit soort werkwijzen tot gevolg dat er van veel kandidaten meerdere CV's rondslingeren. Bij verschillende vacaturessites en bij meerdere werving & selectiebureaus. Dit kan tot bijzondere misverstanden leiden. Ik heb eens een werving & selectiebureau ingehuurd voor een vacature. Tot mijn spijt wist dit bureau uiteindelijk geen geschikte kandidaat voor te stellen die paste bij ons bedrijf. Via een ander bureau hebben we vervolgens een medewerker aangenomen. Even later bleek dat het eerste bureau ons dezelfde kandidaat had aangeboden met een CV, dat voor ons niet interessant genoeg voor een nadere kennismaking. Dit voorval leidde nog tot een onaangename ruzie met het eerste bureau dat een opdracht aan zich voorbij zag gaan. Update 1: De concurrentie op de arbeidsmarkt en daarbij de jacht op CV's gaat ook niet voorbij aan gerenommeerde bureaus. Weblogger Bas van de Haterd schrijft kritisch onder het kopje 'Blunders van een vooraanstaande recruiter' over zijn ervaringen met Michael Page. Update 2: Marc Drees heeft voor het weblog van Expand een klein onderzoekje gedaan naar de gegevens die werkzoekenden allemaal moeten invullen bij vacaturesites. Wordt ongetwijfeld vervolgd... Meer ervaringen met de strijd om de CV's? Deel ze met ons.

CV's van kandidaat-werknemers worden met de dag meer geld waard. Sommige werving & selectiebureaus en internetsites halen bijzondere capriolen uit om aan CV's te komen.

Op EmploIT, een weblog over de IT-arbeidsmarkt, beschrijft Wilco Verdoold een paar mooie staaltjes. "De strategie van het gros van de CV-boeren: verzamel CV’s en probeer met deze CV’s vacatures te verzamelen en met de vacatures weer CV’s. Mochten er wat weinig vacatures voorhanden zijn: geen punt, dan verzint de CV-boer zelf wat aantrekkelijke nepvacatures om zo nieuwe CV’s van argeloze sollicitanten te verzamelen."
Ook heeft deze weblogger ervaren dat zo'n CV-cowboy aan de haal ging met vacatures van zijn bedrijf. "Een paar jaar geleden gebruikte een CV-boer zo goed als letterlijk onze vacaturetekst (inclusief schrijffout), plaatste die op zijn eigen site en direct ook maar op wat willekeurige jobboards. Even voor de duidelijkheid: dit deed hij zonder opdracht of toestemming van onze kant."

Ook sommige vacaturesites doen er alles aan om CV's binnen te hengelen. Zij maken het kandidaten moeilijk om zelf te browsen naar vacatures. Steeds vaker laten sites kandidaten eerst een profiel aanmaken (een verkapt CV) voordat zij banen gepresenteerd krijgen. En om deze CV's te mogen inzien, betalen werkgevers goud geld.

Overigens hebben dit soort werkwijzen tot gevolg dat er van veel kandidaten meerdere CV's rondslingeren. Bij verschillende vacaturessites en bij meerdere werving & selectiebureaus. Dit kan tot bijzondere misverstanden leiden. Ik heb eens een werving & selectiebureau ingehuurd voor een vacature. Tot mijn spijt wist dit bureau uiteindelijk geen geschikte kandidaat voor te stellen die paste bij ons bedrijf. Via een ander bureau hebben we vervolgens een medewerker aangenomen. Even later bleek dat het eerste bureau ons dezelfde kandidaat had aangeboden met een CV, dat voor ons niet interessant genoeg voor een nadere kennismaking.
Dit voorval leidde nog tot een onaangename ruzie met het eerste bureau dat een opdracht aan zich voorbij zag gaan.

Update 1:
De concurrentie op de arbeidsmarkt en daarbij de jacht op CV's gaat ook niet voorbij aan gerenommeerde bureaus. Weblogger Bas van de Haterd schrijft kritisch onder het kopje 'Blunders van een vooraanstaande recruiter' over zijn ervaringen met Michael Page.

Update 2:
Marc Drees heeft voor het weblog van Expand een klein onderzoekje gedaan naar de gegevens die werkzoekenden allemaal moeten invullen bij vacaturesites.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer ervaringen met de strijd om de CV's? Deel ze met ons.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?