De Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD is onlangs flink aangepast: niet alleen zijn de deadlines verschoven, ook de rapportageplicht voor bedrijven is drastisch beperkt. Dat is goed nieuws voor veel organisaties die nu buiten de verplichting vallen. Voor HR-professionals is dit hét moment om duurzaamheidsdata, mensgericht beleid en strategische voorbereiding op elkaar af te stemmen.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Denk aan CO₂-uitstoot, biodiversiteit, arbeidsomstandigheden, diversiteit en mensenrechten.
Soepeler regels: Door een recent besluit van het Europees Commissie, het zogeheten Omnibusvoorstel, veranderen twee belangrijke punten: |
1 - De drempel voor de rapportageplicht gaat omhoog:
Hierdoor valt 80% van de oorspronkelijk bedoelde bedrijven straks buiten de CSRD-plicht. |
2 - De deadlines schuiven op:
|
Minder verplicht, maar ketendruk blijft
Hoewel veel bedrijven nu formeel buiten de verplichting vallen, betekent dat niet dat zij zich geen zorgen hoeven te maken.
Want grote afnemers – die wél moeten rapporteren – zullen hun toeleveranciers nog steeds vragen om gegevens over ESG-thema’s. Denk aan data over personeelsbeleid, werkomstandigheden, scholing en diversiteit.
Strategische rol voor HR
Voor HR-professionals ligt hier een taak. Want hoewel het vaak lijkt alsof CSRD over milieu en financiën gaat, raken veel ESG-onderwerpen ook aan het HR-beleid:
Bedrijven die dit goed aanpakken, kunnen ESG-data ook strategisch inzetten. Denk aan een beoordelingssysteem dat de sociale impact van producten of diensten zichtbaar maakt voor klanten of financiers.