Coronacrisis: mondkapje op het werk verplicht, minder vaak in quarantaine

Thuiswerken vanwege het coronavirus blijft noodzakelijk, maar werknemers die toch op de werkplek zijn moeten daar (vaker) een mondkapje dragen. Veel werknemers zitten thuis in isolatie en dat brengt de productie in gevaar. Daarom zijn de quarantaineregels versoepeld voor mensen die een boosterprik hebben gehad of kort geleden zijn hersteld van een coronabesmetting.

Dat het kabinet de quarantaineregels heeft versoepeld heeft de instemming van werkgeversorganisaties. Zij vrezen dat bedrijven plat komen te liggen omdat medewerkers thuis moeten zitten, zonder dat ze iets mankeren. De werkgevers doen een oproep aan de hele samenleving ‘om solidair te zijn met de zorg én met ondernemers door zich goed aan de (basis)maatregelen te houden.’

Mondkapje dragen op het werk
In principe moet iedereen zoveel mogelijk thuis blijven werken. Maar sinds 14 januari moet nu op de werkplek ook een mondkapje worden gedragen. Dat moet in ieder geval als afstand houden niet mogelijk is en bij het verplaatsen door het gebouw. De minister van volksgezondheid vindt dit nodig omdat de omikronvariant van het coronavirus zeer besmettelijk is. Bijkomend effect is wellicht dat meer mensen ervoor zullen kiezen om toch maar thuis te werken, omdat ze geen zin hebben om langdurig een mondkapje te gebruiken.

Waar we eerst stoffen mondkapjes moesten dragen, moeten we voortaan juist medische mondneusmaskers dragen van het type II of IIR. Na gebruik moeten deze worden weggegooid. Werkgevers doen er goed aan om deze mondkapjes te verstrekken.

Nieuwe quarantaineregels
De quarantaineregels zijn ook versoepeld, maar volgens de GGD zijn ze niet voor iedereen even duidelijk. Ook de GGD zelf is nogal overvallen door de versoepelingen. Op de website Quarantainecheck van de Rijksoverheid, kan aan de hand van voorbeeldsituaties worden bepaald wanneer een werknemer in quarantaine moet. Daar staat bijvoorbeeld wat wordt verstaan onder het cruciale begrip ‘nauw contact’ en andere voorwaarden voor het al dan niet in zelfisolatie gaan.

Als de medewerker in isolatie niet erg ziek is, kan deze natuurlijk wel vanuit huis (blijven) werken. Werknemers die werk hebben dat niet vanuit huis kan worden gedaan, kunnen mogelijk met een klus aan de slag gaan die wel vanuit huis kan plaatsvinden. Als ook dat niet lukt, zal de werknemer thuis moeten blijven, totdat hij/zij weer aan het werk mag. De werkgever moet het loon blijven doorbetalen en geen dwang uitoefenen om vakantiedagen op te nemen, of iets dergelijks.

Quarantaine moet in deze gevallen:

  • Een werknemer die positief is getest op corona moet tot 10 dagen quarantaine. Om zeker te zijn, moet een positieve thuistest altijd worden bevestigd door een test van de GGD.
  • Als een medewerker in nauw contact is geweest met een besmet persoon moet die medewerker ook in thuisquarantaine.
  • Als een kind in een gezin van de medewerker besmet is, moet dat in een eigen kamer in quarantaine. In de praktijk zal dat (zeker bij jonge kinderen) tamelijk lastig blijken. En als het niet valt te organiseren, moet toch het hele gezin van de medewerker in quarantaine.
  • Een medewerker die een melding krijgt van de CoronaMelder-app gaat ook in quarantaine.
  • De quarantaine duurt korter wanneer een test door de GGD op dag 5 negatief blijkt.

Geen quarantaine (meer) nodig:

  • Een werknemer die langer dan 1 week geleden een boostervaccin heeft gehad hoeft niet in quarantaine. Als de medewerker toch coronaklachten heeft of krijgt, moet hij/zij zich laten testen door de GGD.
  • Ook is geen quarantaine nodig als de werknemer korter dan 8 weken geleden positief is getest, hersteld is en geen klachten heeft.

Regels cruciale beroepen
Tot 21 januari 2022 gelden nog speciale regels voor mensen met een cruciaal beroep. Bij hoge uitzondering mag een beschermde zorgmedewerker onder bepaalde voorwaarden tijdens de quarantaineperiode wel werken. Dat kan alleen als de inzet van die zorgmedewerker absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patiëntenzorg te garanderen. Nadere informatie over hoe te handelen ná 21 januari, maakt de overheid nog bekend.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?