Corona: naar kantoor wanneer nodig, vragen naar vaccinatie mag

Vanaf 25 september 2021 laat Nederland de anderhalvemeternorm los. Voor de werksituatie betekent dit dat we moeten thuiswerken als dat kan, maar naar kantoor gaan wanneer dat nodig is. Het kabinet gaat nadenken of werkgevers een coronatoegangsbewijs mogen hanteren, hoewel dit niet kan op basis van bestaande wetgeving. Voor de zorg wordt het mogelijk om de vaccinatiestatus te registreren, maar een vaccinatieplicht voor de werkvloer komt er niet.

Deze maatregelen kondigde demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) op 14 september aan in de persconferentie over de coronacrisis.

Vragen naar vaccinatie mag
Werkgevers mogen in Nederland geen gegevens registreren over de gezondheid van werknemers, dus ook niet over hun vaccinatiestatus. Maar minister De Jonge stelde op de persconferentie dat het in sommige werksituaties wel nuttig kan zijn om naar de vaccinatiestatus te vragen. "Een realistische vraag van werkgevers", aldus de minister.

Hoe dit precies geregeld kan worden, bleef nog onduidelijk. Wel kondigde de minister aan hierover ‘in gesprek te gaan met werkgevers en werknemers’. Doel van het gesprek is om in kaart te brengen in welke situaties dit nodig zou zijn en hoe ‘de wet dan moet worden aangepast’.

Gebruik coronatoegangsbewijs
Het kabinet voert een coronatoegangsbewijs in voor de horeca, evenementen en cultuur. Dat bewijs moet je dan laten zien bij het betreden van een café of museum. Maar werkgevers mogen niet van hun medewerkers vragen om het coronatoegangsbewijs te laten scannen, om zo toegang te krijgen tot de werklocatie. Vragen of personeel gevaccineerd is mag wel, stelt De Jonge, hoewel hij benadrukt dat medewerkers niet verplicht zijn om deze vraag te beantwoorden.

Minister de Jonge maakt een uitzondering voor de zorg, waar registratie wel mogelijk moet worden, omdat werkgevers daar ook verantwoordelijk zijn voor kwetsbare patiënten. Dan is het volgens de minister “logisch dat er gevraagd wordt of werknemers gevaccineerd zijn."

Thuis werken of op kantoor
Premier Rutte kondigde aan dat werknemers vanaf 25 september weer naar kantoor kunnen “als dat nodig is”. Het kabinet wil dus dat werknemers thuiswerken als dat kan en naar kantoor gaan als dat nodig is. Werkgevers moeten wel (blijven) zorgen voor een veilige werkomgeving, aldus de premier.

Op weg naar het werk, moeten werknemers er rekening mee houden dat de mondkapjesplicht voorlopig nog wel geldt in het openbaar vervoer.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?