Compensatie transitievergoeding langdurig zieke medewerker

Wanneer een werkgever na twee jaar vergeefse re-integratiepogingen een langdurig zieke werknemer ontslaat, moet hij deze alsnog een transitievergoeding betalen. Vooral kleine werkgevers ervaren dit als een groot probleem. Binnenkort worden zij daarvoor gecompenseerd.

Werknemers die langdurig ziek zijn, houden nog steeds recht op hun transitievergoeding, maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit staat in een wetsvoorstel waarover de Raad van State nu advies moet geven. De precieze tekst van het wetsvoorstel wordt pas openbaar wanneer het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Reparatie Wet werk en zekerheid
De ondertekenaars van het sociaal akkoord (vakbonden, werkgevers en het kabinet) vinden nog steeds dat de doelen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) breed worden gedragen, maar dat die wel op onderdelen moet worden aangepast.

Eén van die aanpassingen is dat de werkgever uit het Awf wordt gecompenseerd voor de vergoeding die hij verschuldigd is bij het ontslag van een langdurig zieke werknemer. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de zorgen die er zijn over de optelsom van financiële verplichtingen voor langdurig zieke werknemers. Om de extra kosten te dekken, gaat de uniforme Awf-premie wel omhoog.

Afwijken van hoogte transitievergoeding
Verder krijgen cao-partijen meer ruimte om af te wijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Wel moet de cao voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten.

Eerder dit jaar kregen de sociale partners al de mogelijkheid per cao af te wijken van de ketenbepaling bij seizoenswerk.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?