Een op de 5 werkenden geeft aan dat hun werkgever steeds lakser omgaat met de coronaregels. Bij werkenden in de industrie (29%), ICT (24%) en in de zorg (24%) is dit het hoogst.
Dit blijkt uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een groep van 2500 werkenden.
Geen broeinest
‘Het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd sneller dan ooit. Sinds 1 juli kwamen er 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen bij. In Spanje gingen twee regio’s weer opnieuw in lockdown. Het gevaar is dus nog lang niet geweken,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
‘In dit licht is het vreemd dat nu zoveel werkgevers lakser omgaan met coronaregels. We roepen hen op om zich te blijven houden aan de richtlijnen.’
Publieke sector
Bijna 1 op de 5 werkenden (19%) voelt zich daarnaast niet veilig op het werk tegen coronabesmettingen, blijkt ook uit het nieuwe onderzoek. Uitschieters zijn de publieke sector. Van degenen die bij de landelijke overheid werken, voelt 29% zich onveilig. In de gezondheidszorg is dit 35% en in het onderwijs 21%.
Fortuin: ‘Juist van de sectoren waarbij we het goede voorbeeld verwachten, voelen medewerkers zich het meest onveilig. Ook voor deze sectoren geldt dat de werkplek veilig moet zijn. Zeker gezien de zware verantwoordelijkheid die veel mensen in deze sector dragen. Tijd dat de overheid zelf een veilige werkplek garandeert.’
Vakantie
Nu de vakantie aanbreekt, zijn de coronarichtlijnen belangrijker dan ooit. 1 op de 3 werkenden verwacht een nieuwe coronagolf als hun collega’s terugkeren van het buitenland, blijkt uit eerder ledenonderzoek van CNV. ‘Juist daarom moet de werkplek nu veilig zijn. We roepen werkgevers op om, zeker met alle vakantieterugkeerders, de touwtjes weer strakker in handen te nemen. De werkvloer moet geen broeinest zijn voor een tweede besmettingsgolf in Nederland,’ stelt Fortuin.