Bedrijven willen vriendelijker werkomgeving voor homo`s
Tien grote organisaties hebben een verklaring getekend over het verbeteren van werkomgeving voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) werknemers.
De
`Verklaring van Amsterdam` is een initiatief van de
Stichting Workplace Pride. Workplace Pride is al langer actief op het terrein van LHBT en de werkvloer. De afgelopen 5 jaar gebeurde dat onder de naam Company Pride Platform. Maar die vlag dekt de lading niet meer omdat de 22 aangesloten organisaties niet meer alleen bedrijven zijn.
De ondertekenaars van de verklaring zijn grote bedrijven als Accenture, Achmea, Cisco, IBM, ING, Philips, PostNL en Shell, maar ook organisaties als UWV en de gemeente Den Haag.
Leiders steunen en managers trainen
Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat zien dat ten minste 28% van de homoseksuele mannen en 14% van de lesbische vrouwen in Nederland wel eens last heeft van negatieve reacties op het werk. Ongeveer een derde van de LHBT werknemers is op het werk niet open over zijn/haar geaardheid.
De ondertekenaars van de verklaring committeren zich aan een actieplan met tien punten voor een `meer LHBT vriendelijke werkomgeving`. Een van de punten is dat werkgevers leiders identificeren en ondersteunen die zich inzetten om LHBT vriendelijke werkomgevingen te creëren.
Een ander punt uit het actieplan is het ondersteunen van LHBT programma’s en `roze netwerken`. Een LHBT programma kan het organiseren van bijeenkomsten zijn of het trainen van managers op het gebied van een veilige werkomgeving.
Internationale benchmark
De organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het realiseren van de 10 punten in de intentieverklaring. Daarnaast ontwikkelt Workplace Pride een internationale benchmark. Hiermee wordt gemeten hoe effectief organisaties zijn met hun LHBT beleid.
De resultaten van deze internationale Workplace Pride Benchmark worden regelmatig gepubliceerd om LHBT vriendelijke werkomgevingen in de hele wereld te bevorderen.