Naar deze 20 beroepen is nu nog nauwelijks vraag op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt was in het tweede kwartaal 2020 nog steeds relatief krap en het werven van talent blijft dus lastig. Wel zijn er duidelijke signalen dat er minder schaarste is over de totale breedte van de arbeidsmarkt. De top 20 beroepen waarvan de vraag het meest is gedaald, geven een triest beeld van de gevolgen van de coronacrisis.

Dat blijkt uit de tweedekwartaalcijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en uit de Arbeidsmarktupdate van Intelligence Group samen met Jobdigger en OnRecruit.

Daling van vraag, maar ook van aanbod
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er 28% minder vacatures, waarbij de sterkste daling uit het bedrijfsleven kwam (-37%). Bij het bedrijfsleven is de laatste weken wel sprake van een zeer licht herstel, terwijl bij bureaus en bemiddelaars - die te maken hebben gehad met een kleinere vraaguitval (-23%) - dit herstel nog niet zichtbaar is.

Naast de vraagdaling is er sprake van een aanboddaling. De gemiddelde arbeidsmarktactiviteit in het tweede kwartaal van 2020 kwam uit op 11,5%, wat betekent dat er 49.000 minder actieve baanzoekers op de arbeidsmarkt waren dan het kwartaal daarvoor. Deze daling in het aanbod, in samenhang met de daling in de vraag en de al bestaande grote tekorten op de arbeidsmarkt, zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt nog zeer krap blijft.

Eén op de vijf jongeren zoekt werk
Terwijl de totale arbeidsmarktactiviteit daalde, verloren veel jongeren, bijbaners en flexwerkers hun baan. De arbeidsmarktactiviteit onder deze groep is in het tweede kwartaal van 2020 nog 17,9%, wat betekent dat 1 op de 5 personen uit deze groep actief op zoek is naar een baan. Het goede nieuws is dat een groot deel van deze jongeren ook weer snel nieuw werk vond.

De samenstelling en het gedrag van de groep actieve baanzoekers is sterk veranderd. Minder mensen zijn aan het zoeken, maar ze solliciteren gemiddeld ook 2 tot 3 keer zo snel. Verder is de groep die vanuit loondienst solliciteert sterk afgenomen en zijn het vooral jongeren, flexwerkers, (aankomend) werklozen en zzp’ers die op dit moment reageren op openstaande vacatures.

Verschil tussen beroepen
Dat de arbeidsmarkt in de breedte weer wat ruimer is, maar de sourcingsdruk nam nog wel iets toe. Dit zegt iets over de frequentie waarin werknemers benaderd worden door werkgevers en recruiters in hun zoektocht naar nieuw personeel. Dit is te verklaren door de snel veranderende vraag op de arbeidsmarkt, waardoor tienduizenden extra mensen nodig waren in bijvoorbeeld de distributie.

Op macroniveau blijft de schaarste groot, maar op sector- en beroepsniveau zijn de verschillen nog nooit zo groot geweest. Waar beroepen als opleiders informatietechnologie, arbeiders in tuin-, akker- en landbouw, metaalgieters of leidinggevenden op gebied van maatschappelijk werk een sterk groeiende vraag meemaken, is er vraaguitval bij beroepen als pompbedienden, reisbegeleiders en restaurantmanagers.

Top 20 beroepen die nu veel minder worden gevraagd
Hieronder staan de 20 beroepen met de grootste krimp ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019.

Top 20 grootste dalers in vacaturevraag (%) in Q2-2020 versus Q2-2019

Plek

Beroepen

Vraagdaling

1

Pompbedienden

-78%

2

Reisbegeleiders en stewards

-73%

3

Interviewers voor enquêtes en marktonderzoek

-71%

4

Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars

-70%

5

Afwerkers van drukwerk en boekbinders

-69%

6

Ongeschoolde arbeiders in de veeteelt

-69%

7

Technici en assistenten op het gebied van de fysiotherapie

-68%

8

Postboden en postsorteerders

-68%

9

Restaurantmanagers

-68%

10

Dekpersoneel op schepen e.d.

-66%

11

Organisatoren van conferenties en evenementen

-63%

12

Hotelreceptionisten

-63%

13

Barpersoneel

-62%

14

Gegevensinvoerders

-61%

15

Ongeschoolde arbeiders in de industrie

-58%

16

Demonstrateurs

-58%

17

Bestuurders van motorrijwielen

-57%

18

Farmaceutisch technici en apothekersassistenten

-56%

19

Financieel en beleggingsadviseurs

-56%

20

Opticiens

-56%

Bron: Jobdigger, bewerkt door Intelligence Group

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?