Anoniem solliciteren: gemeente Den Haag probeert het weer eens

Gemeente Den Haag is gestart met een proef met anoniem solliciteren. Eerdere experimenten hiermee stemmen niet vrolijk. Meestal wordt de proef met veel fanfare aangekondigd, maar vallen de resultaten tegen en hoor je er niemand meer over. Zal het nu anders gaan?

Discriminatie op de arbeidsmarkt bestaat. Dat bleek vorig jaar ook uit een onderzoek dat het Sociaal Cultureel Planbureau heeft verricht in opdracht van gemeente Den Haag.
Het onderzoeksbureau liet fictieve kandidaten met dezelfde kwalificaties maar met verschillende afkomst, solliciteren op vacatures in regio Haaglanden. Werkgevers bleken meer geïnteresseerd in autochtone sollicitanten dan in kandidaten met een Marokkaanse of Surinaams–Hindoestaanse achtergrond met vergelijkbare kwalificaties. Autochtone sollicitanten hadden 34 procent kans op succes, bij Hindoestaans-Nederlandse kandidaten was dit 23 procent en bij Marokkaans-Nederlandse sollicitanten 19 procent.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Afkomst weglakken
Om de discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, treft gemeente Den Haag verschillende maatregelen, waarvan de proef met anoniem solliciteren het meest opvalt.
In de eerste zes maanden van dit jaar wil de gemeente bij vacatures in het middensegment het anoniem solliciteren invoeren. Bij de sollicitaties binnenkomen op de naar verwachting 70 gemeentelijke vacatures, worden de naam van de kandidaat, geboorteplaats en geboorteland verwijderd.
Verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh wil hiermee "een substantiële groei" bereiken van het percentage allochtonen in het middensegment. "Het middensegment is net zo wit als de buitenkant van het Haagse stadhuis", zegt hij in dagblad Trouw.

Masker op?
Op de Facebook-pagina van de wethouder blijken juist mensen waarvoor hij de maatregel neemt, weinig vertrouwen te hebben in het experiment.
"Maar bij het eerste sollicitatiegesprek ziet men elkaar toch", schrijft er een. "Moeten de sollicitanten dan ook met een masker op verschijnen en met een dialect accent abn praten? Vroeg of laat komt de ware id toch naar voren en worden ze vooralsnog afgewezen", is een andere reactie.

Eerdere experimenten
Experimenten bij gemeente Nijmegen en uitzendbureau Manpower zijn jaren geleden gestopt omdat deze te veel gedoe en te weinig resultaat opleverden.
"De kosten waren vaak te hoog en er was te veel papierwerk. Maar de proeven zijn van een tijd geleden, veel processen zijn nu gedigitaliseerd", reageert wethouder Baldewsingh in Trouw.
"Slaagt de proef niet, dan is dat ook een duidelijke conclusie. Lukt het wel, dan is Den Haag een voorbeeld. dan ga ik naar bedrijven, die moeten erkennen dat ook hun arbeidsvloer niet in balans is."

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?