Akkoord over 200.000 extra banen op Participatietop
Afspraken over versoepeling ontslagrecht blijven uit.
Kabinet, werkgevers, vakbonden en gemeenten hebben woensdag een akkoord bereikt over het aan een baan helpen van 200.000 langdurig werklozen. Premier Balkenende heeft dat na afloop van de participatietop in Den Haag bekend gemaakt.
In het regeerakkoord was de doelstelling van 200.000 extra banen al opgenomen. Volgens Balkenende is het in het belang van de economie en sociale samenhang dat zo veel mogelijk mensen participeren. In het akkoord is afgesproken dat iedereen zich gaat inzetten voor mensen die nu lastig aan een baan komen.
Gemeenten kunnen nu hun budgetten voor de bijstand inzetten om banen te subsidiëren. Werkgevers en vakbonden kunnen volgens de premier in cao's afspraken maken. Ook het kabinet trekt geld uit voor bijvoorbeeld loonkostensubsidie om mensen uit de WW te helpen.
Afspraken over ontslagrecht blijven uit
Over het ontslagrecht zijn nog geen knopen doorgehakt. Over dit grootste struikelblok spreekt het kabinet later, meldde Balkenende. De werkgevers en werknemers blijven verdeeld over de versoepeling van het ontslagrecht. Ondanks de verdeeldheid toonde Balkenende zich tevreden over het verloop van de participatietop.
Reacties
Vakbond CNV is tevreden met de uitkomst van de top. 'Te veel mensen zijn door de harde hervormingen in de afgelopen jaren een fors deel van hun inkomen kwijt geraakt. Die bieden we perspectief; op een baan en een reëel inkomen', aldus CNV-voorzitter René Paas. 'Vrouwen worden gestimuleerd meer te gaan
werken. Dit kan door betere voorwaarden voor mannen om minder te gaan werken.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei trots te zijn dat alle punten die de vakcentrale had waren "gescoord". "Het gezonde verstand" kreeg volgens haar gelukkig de overhand, zodat de participatietop niet overschaduwd werd door discussies over modernisering van het ontslagrecht.
De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO/NCW, Bernard Wientjes, sprak van een goed overleg. "Iedereen was gefocust op de aanpak van de kern van de werkloosheid." Hij benadrukte het belang van scholing. "Door schoolverlaten toe te staan creëer je de uitval van de toekomst." Hij blijft echter hopen op een doorbraak bij het ontslagrecht. Volgens hem is het vanwege de kosten en de inflexibiliteit noodzakelijk dat dat gemoderniseerd wordt.
MKB-Nederland is blij dat de deelnemers aan de Participatietop woensdag
hebben erkend dat de vraag, te weten de vacature, uitgangspunt moet zijn voor het aan de slag krijgen van werkzoekenden. Tot nu toe stond volgens de koepelorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf te vaak het aanbod, de werkzoekende centraal. De deelnemers hebben goede afspraken gemaakt om meer mensen aan het werk te helpen.
Voorzitter Wim Deetman van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep alle partijen op niet te zwaar te blijven tillen aan de geschilpunten.
Gemaakte afspraken
Het gaat onder meer om maatregelen voor arbeid en zorg, stimulering van langer doorwerken van ouderen en bestrijding van jeugdwerkloosheid.
Gedeeltelijk arbeidsgeschikten
Het kabinet stelt geld beschikbaar voor 10.000 (gesubsidieerde) brugbanen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten die anders moeilijk aan het werk komen.
Werkgevers en werknemers gaan daarnaast in cao's afspraken maken over banen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten.
Vrouwen
Om vrouwen meer te laten werken, stelt het kabinet een taskforce Deeltijd Plus in voor 1 januari 2008.
De aandacht van deze taskforce zal uitgaan naar cultuuraspecten, grotere deeltijdbanen, arbeidsparticipatie door niet-werkende vrouwen, scholing en de verdeling van zorgtaken.
Ouderen
Er zijn diverse afspraken gemaakt om ouderen te stimuleren langer door te werken. Het gaan onder meer om scholing en omzetting van de ontzie-maatregelen. Dit zijn specifieke arbeidsvoorwaarden voor ouderen, zoals extra verlofuren en ontheffing van nachtdiensten of onregelmatige diensten.
Jongeren
De werkgevers en werknemers willen voor jongeren meer afspraken maken om het combineren van leren en werken mogelijk te maken.
Het kabinet zet in op een leerwerkplicht voor jongeren tot 27 jaar. Het kabinet en de gemeenten gaan zich sterk maken dit ook daadwerkelijk te realiseren.
Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen
De sociale partners zullen uit de Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen werknemers helpen via een opleiding over te stappen van loondienst naar ondernemerschap.
Ook kunnen middelen uit deze fondsen worden benut voor algemene opleidingen. Dit maakt het makkelijker voor werknemers om over te stappen naar een baan in een andere sector.
Arbeidsbemiddeling werklozen
Om de arbeidsmarkt goed te laten functioneren is volgens de partijen verbetering van de arbeidsbemiddeling van werklozen belangrijk. Dit kan worden bereikt door betere regionale samenwerking.
Door directe contacten met werkgevers kunnen de uitvoeringsorganisaties werklozen direct naar werk bemiddelen.
Het kabinet, de sociale partners en de VNG hebben afgesproken in de loop van 2007 te bekijken hoe de regionale samenwerking kan worden verbeterd.
Bron van gemaakte afspraken: ministerie van SZW