4500 euro boete voor discriminatie bij werving en selectie

Vergeleken met 2015 lijken werkgevers nog steeds te discrimineren op migratieachtergrond, maar het is in 2019 wel minder. Discriminatie op basis van leeftijd en geslacht komt niet of nauwelijks voor. Werkgevers moeten verplicht HR-beleid maken om discriminatie tegen te gaan, compleet met een plan van aanpak. Als dat ontbreekt, kan de inspectie een boete opleggen.

Werving- en selectie moet minder op de onderbuik plaatsvinden en meer op basis van de best beschikbare (wetenschappelijke) kennis en praktijkervaring. Werkgevers en personeelsfunctionarissen moeten weten hoe ze die effectief kunnen toepassen. Daar wordt ook de OR bij betrokken, omdat die als taak heeft goed werkgeverschap te stimuleren. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark (SZW) dat nu wordt vrijgegeven voor internetconsultatie.

Voor een onderzoek door Panteia, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn 707 fictieve cv’s op internet geplaatst. Vervolgens werd gekeken hoe vaak de cv’s werden bekeken en hoeveel reacties van werkgevers en recruiters er binnen kwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond bleek het verschil in aantal reacties van werkgevers significant.

Verplicht HR-beleid of een boete
Werkgevers (en uitzendbureaus) moeten straks verplicht beleid voeren om discriminatie tegen te gaan bij werving en selectie. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete. HR-professionals en de OR krijgen hierbij een belangrijke rol is.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de wet wijzigen waardoor dit verplicht wordt. Als werkgevers geen plan van aanpak hebben, kan de Inspectie SZW een boete opleggen van 4500 euro. De boete wordt ook openbaar gemaakt als ondersteuning van de norm. Wel deelt de inspecteur eerst nog een waarschuwing uit.

Krappe arbeidsmarkt helpt
Dat arbeidsmarktdiscriminatie is afgenomen ten opzichte van 2015, komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk door de krappe arbeidsmarkt die een gunstig effect heeft op de arbeidsmarktpositie van oudere werkenden en personen met een migratieachtergrond. Dat betekent dat, onder andere economische omstandigheden, discriminatie op de arbeidsmarkt ook weer kan toenemen

Staatssecretaris Van Ark benadrukt dat “leeftijd, geslacht of afkomst niet mogen uitmaken bij het solliciteren naar een baan. Dat discriminatie langzaam afneemt, is daarom een stap in de goede richting. Maar er is nog steeds sprake van discriminatie, het blijft een hardnekkig probleem. Dat moeten we bespreken en aanpakken, en dat doen we ook.”

Internetconsultatie van start
Na de internetconsultatie over de Wet toezicht discriminatievrije werving en selectie, zullen mogelijk aanpassingen worden doorgevooerd. Aan het eind van 2019 wordt het wetsvoorstel aan de Raad van State aangeboden voor advies.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?