Personeelsnet

Zzp-webmodule wordt beter door ervaringen van opdrachtgevers

Jaren na de afschaffing van de VAR, zet het kabinet nu concrete stappen om opdrachtgevers vooraf duidelijkheid te geven over een mogelijke arbeidsrelatie met de zzp'er die de opdracht aanneemt. Een webmodule moet daarover straks zekerheid gaan geven.

Het kabinet wil praktijkervaringen van opdrachtgevers gebruiken bij het uitwerken van de webmodule, zodat deze in de toekomst zo goed mogelijk werkt. Ondertussen werkt het kabinet verder aan nieuwe wetgeving voor zzp’ers.

Online vragenlijst over opdracht
De webmodule wordt een belangrijk hulpmiddel voor opdrachtgevers. Dit is een online vragenlijst waarmee opdrachtgevers duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking mag worden uitgevoerd.

Als dat het geval is, wordt een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Opdrachtgevers hebben dan de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zijn verschuldigd.

Informatie nodig uit de praktijk
De bedoeling is de vragenlijst zo effectief mogelijk werkt. Informatie uit de huidige praktijk is bij het ontwikkelen daarom zeer welkom. Duizend opdrachtgevers krijgen daarom een vragenlijst toegestuurd.

Nadat deze vragenlijsten zijn verwerkt zal een kortere vragenlijst worden ontwikkeld. Deze vragenlijst zal vervolgens getest worden om vast te stellen wat de foutmarge is en in hoeveel gevallen geen opdrachtgeversverklaring kan worden afgegeven. De uitkomsten worden vervolgens verwerkt in de webmodule.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?