Zzp-er voor kennis en mankracht bij innovatie

Een derde van de mkb-bedrijven die voor innovatie externe partijen gebruikt, huurt daar een zzp-er voor in. Zzp-ers blijken daarmee een belangrijk smeermiddel voor innovatie.

In totaal schakelen ruim 60.000 kleine en middelgrote bedrijven voor hun innovatie zelfstandigen zonder personeel in. De inhuur van zzp-ers gebeurt zelfs vaker dan het inschakelen van kennisinstellingen. Dat blijkt uit het rapport Smering voor de nering dat adviesbureau EIM heeft opgesteld.

Zzp-er voor innovatie in dienstverlening en bouw
In de dienstverlenende sector en de bouwsector zijn relatief veel zzp-ers actief. Zij blijken in die sectoren ook vaker ingehuurd te worden bij innovatieprocessen, meer dan bijvoorbeeld in de sectoren handel, de horeca en het transport.

Ook het innoverende karakter van MKB-bedrijven heeft invloed: hoe actiever en systematischer bedrijven bezig zijn met innoveren, hoe vaker zzp-ers worden ingeschakeld. Dit hangt samen met de specialisatie, een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de snelle kennisverspreiding van zzp-ers.

Van de bedrijven die zonder de hulp van zzp-ers innoveert, heeft 14% dat wel overwogen. Maar deze bedrijven vinden het vaak niet nodig of te duur in verhouding tot de schaal van de innovatietrajecten.

Zzp-er voor kennis en mankracht bij innovatie
Als zzp-ers worden ingeschakeld voor innovatie, brengen zij kennis en ervaring in. Verder zijn de concrete bijdragen opvallend vaak in de vorm van mankracht en capaciteit.

Dit verschilt wel per type bedrijf dat zzp-ers inschakelt. Hoe innovatiever het bedrijf, hoe groter de rol van kennis en mankracht. Minder innovatieve MKB-bedrijven vragen meer om middelen, en zetten dan ondersteunende werkzaamheden weg bij de zzp-ers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?