Zelf twee jaar AOW bij elkaar sparen, wat kost dat?
Nederlander denkt pas aan pensioen bij nieuw arbeidscontract.
Van de Nederlanders is 95% op de hoogte van het plan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Maar bijna tweederde (62%) van de bevolking wil toch op of voor hun 65e jaar stoppen. Ook als de AOW-leeftijd verhoogd wordt, wil 42% vasthouden aan dit voornemen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van
Kien in opdracht van
ING.
Nederlanders blijken maar matig op de hoogte over hun pensioen. Zo denkt driekwart dat, wanneer zij op hun 67e jaar stoppen met werken, het pensioen 70% of meer is van het laatst verdiende salaris. In de praktijk blijkt dit percentage vaak lager uit te vallen. Zelf bijsparen kan, bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan. Maar wat kost dat eigenlijk?
Twee jaar pensioen overbruggen
Wie het niet zit zitten om straks door te werken tot 67 jaar, kan natuurlijk zelf sparen om eerder te stoppen met werken. Een kwart van de bevolking (26,9%) heeft geen idee hoeveel geld ze opzij moeten zetten om een periode van twee jaar te overbruggen.
Eén op de vijf verwacht dat dit bedrag uitkomt tussen de 50 en de 100 euro per maand. Ruim 20 % verwacht dat dit ligt tussen de 100 en 200 euro per maand. Een op de tien heeft een financiële buffer en denkt niets opzij te hoeven leggen.
Zelf 60 duizend euro sparen
Een rekenvoorbeeld van ING geeft aan hoe groot de spaarpot moet worden om eerder met pensioen te gaan. Als een stel wil stoppen op 65 jarige leeftijd in plaats van 67 jaar missen zij 16.000 euro AOW per jaar, totaal dus 32.000 euro. Ervan uitgaande dat de AOW stijgt met 2% per jaar, verdubbelt dit bedrag bijna in 30 jaar.
Een stel dat nu 35 is, moet dus bijna 60.000 euro bij elkaar sparen voor een eigen potje om eerder stoppen met werken. Bij een rentestand van 4% moet een stel van vijftig jaar 180 euro per maand extra sparen om het pensioengat van twee jaar te dichten. Voor een stel dat nu 35 jaar is, gaat het om 85 euro per maand tot het moment dat zij met pensioen gaan.
Overigens is dan alleen de AOW bij elkaar gespaard, en niet een eventueel bedrag aan aanvullend pensioen. Het is namelijk goed mogelijk dat ook de pensioenleeftijd voor het aanvullend pensioen twee jaar later opschuift.
Aandacht voor pensioen bij nieuwe baan
Een op de vijf Nederlanders heeft nooit nagedacht over zijn of haar pensioensituatie. Ruim 54% denkt na over de pensioensituatie bij het afsluiten van een arbeidscontract, 30% bij het afsluiten van een hypotheek en een op de vier bij het overlijden van een partner.