Wie promotie wil, moet daar wel om vragen

Om als organisatie blijvend te kunnen presteren, moet HR zorgen dat er straks voldoende talenten zijn die het bedrijf kunnen leiden. In de eigen organisatie zijn ook mensen die naar de top willen klimmen. De één lukt dat wel, maar de meesten niet helemaal. Het geheim van de weg naar boven, ligt in het vragen om feedback.

Dat schrijft internationale CEO-coach Sabina Nawaz in de Harvard Business Review.

Je zou misschien denken dat iedereen wel promotie wil, maar bij HR weten we dat dit niet zo is. Om allerlei redenen, zijn veel mensen gewoon tevreden met het niveau waarop ze werken, ook als ze in potentie door kunnen groeien. De weg naar de top ligt open voor mensen die laten weten dat ze leiding willen geven aan de organisatie. Dat doen ze het beste, door hun managers te vragen wat ze moeten doen om hogerop te komen.

Zelfpromotie of kwetsbaar opstellen?
De top van de organisatie is voortdurend op zoek naar mensen die potentie hebben om belangrijke leidersposities in te vullen. Ze houden een groep mensen in het oog, al dan niet op voordracht van HR, die ze volgen en coachen naar nieuwe posities. Sommigen stromen echt door naar de top, maar de meesten blijven op andere posities werken.

Het helpt als mensen zelf aangeven welke ambities ze hebben, maar dan wel op de juiste manier:

  • Wat niet werkt, is schaamteloze zelfpromotie waarbij je het hogere management belaagt met berichten waarom je bevorderd zou moeten worden.
  • Wat wél werkt, is je ambitie kenbaar maken door feedback te vragen over wat je moet doen om een hogere positie binnen de organisatie te vervullen. Doe dat planmatig en praat met je eigen en andere managers. En het is ook belangrijk dat de managementlaag daarboven op de hoogte is van je ambities. Bespreek deze koers met je manager, zodat hij/zij weet dat je ook anderen om feedback en advies vraagt.

HR kan opvolging faciliteren
De weg naar boven, moet de medewerker zelf afleggen. Maar ook de organisatie heeft groot belang bij eigen mensen die ambities hebben die ze binnen de organisatie waar kunnen maken. Want een geschikte opvolger voor het leiderschap uit de eigen gelederen heeft de voorkeur van veel bedrijven. Het loont daarom te investeren in mensen die graag hogerop willen, open staan voor feedback en de kwaliteiten hebben om daadwerkelijk leiderschap op zich te nemen.

De hoogste leiding zou het liefst een keuze willen maken uit een gezelschap van ‘eigen mensen’ die geschikt zijn om in de toekomst het leiderschap in te vullen. Want op deze manier kan de continuïteit van de organisatie het best worden gewaarborgd. HR kan een programma voor talentmanagement en management development opzetten, waarmee talent binnen de organisatie wordt gestimuleerd om hun ambitie kenbaar te maken en die ook waar te maken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?