Werknemers kregen fors meer te besteden in 2009
Crisis of niet, de gemiddelde Nederlander is er in 2009 met 1,4 procent in koopkracht op vooruit gegaan. Vooral mensen met een baan zagen hun koopkracht flink stijgen, meldt het CBS. Zelfstandigen en mensen met hoge inkomens leverden wel koopkracht in.
Werknemers die hun baan behielden gingen er meer dan gemiddeld op vooruit, omdat de lonen in 2009 nog aanzienlijk stegen. Zelfstandigen zijn zwaar getroffen, want hun koopkracht deed een forse stap achteruit. Ook mensen die in 2009 werkloos of arbeidsongeschikt werden, gingen er zeer fors op achteruit.
Koopkrachtontwikkeling 2009* (bij gelijkblijvende inkomensbron)
Werknemers zaten op rozen
Wie in 2009 een baan had heeft weinig van de crisis gemerkt in de eigen portemonnee. Sterker nog, de koopkracht van werknemers die hun baan behielden steeg met 3,1 procent. Dat is meer dan gemiddeld.
Mensen met een uitkering gingen er minder op vooruit. Bij de grootste groep, de gepensioneerden, steeg de koopkracht met 0,2 procent. De koopkracht van arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers nam toe met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent. Mensen die in 2008 en 2009 werkloos waren, kregen daarentegen te maken met een daling van 0,6 procent.
Werknemers die werkloos werden, leverden fors in. Hun koopkracht daalde met ruim 16 procent. Bij mensen die arbeidsongeschikt werden of met pensioen gingen, verminderde de koopkracht met ongeveer 11 procent.
Hoogste inkomens leveren in
De 10 procent mensen met de hoogste inkomens leverden in 2009 aan koopkracht in. Zij gingen er 0,4 procent op achteruit. De laagste inkomensgroepen waren juist beter af dan gemiddeld. Zo nam de koopkracht van de armste 10 procent met 1,7 procent toe.