Werknemer ontwikkelt sneller door crisis

Een kwart van de werknemers heeft zich tijdens de crisis sneller ontwikkeld doordat ze meer of ander werk moesten doen. Vervolgens wil een deel van deze werknemers alweer vertrekken.

Dat blijkt uit onderzoek voor de Randstad Werkmonitor, dat Blauw Research uitvoerde onder 810 werknemers in loondienst.

Recessiegroeier is jong en ambitieus
De `recessiegroeier` is jong, ambitieus en vaker een man dan een vrouw en is overal in het bedrijfsleven te vinden. Bij overheid en non-profitorganisaties zijn minder recessiegroeiers.

De groei ligt op vakinhoudelijk én persoonlijk gebied (zegt 39 procent) en is opgedaan doordat tijdens de crisis extra inspanningen zijn verricht op hun werkterrein.

Een vijfde van de recessiegroeiers heeft concreet geprofiteerd van hun groei, doordat ze tijdens de crisis een hogere functie hebben gekregen. De overige recessiegroeiers zullen vertrekken als ze er niet snel in slagen de doorgemaakte groei te verzilveren.

Groei boven loyaliteit
Voor werkgevers is het belangrijk om te weten dat de behoefte aan groei vaak groter is dan de loyaliteit naar het huidige bedrijf. Een meerderheid van de recessiegroeiers (58 procent) zegt desgevraagd van baan te willen veranderen als ze ergens anders sneller kunnen groeien.

Vooral jonge en hoger opgeleide werknemers zijn geneigd om van baan te veranderen, als ze zich bij een andere werkgever sneller of beter kunnen ontwikkelen.

Ontwikkeling is gedeelde verantwoordelijkheid
Bijna alle werknemers zijn van mening dat de werkgever verplicht is de werknemer te ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling. Toch vinden werknemers het daarnaast ook de verantwoordelijkheid van zichzelf; zij moeten zelf het initiatief nemen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?