Werkkostenregeling nog maar bij 15% werkgevers ingevoerd

Vanaf 2014 moeten werkgevers verplicht overstappen op de werkkostenregeling voor hun vergoedingen aan personeel, maar slechts 15% van de klanten van salarisdienstverlener ADP is nu al overgestapt.

Werkgevers mogen tot 2014 kiezen of ze willen meedoen aan de werkkostenregeling (WKR). Het aantal klanten dat aan de werkkostenregeling meedoet, is toegenomen met 8% ten opzichte van 2011. In totaal heeft nu ongeveer 15% de definitieve overstap gemaakt. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van HR- en salarisdienstverlener ADP, die maandelijks de loonstroken berekent van 1,4 miljoen Nederlanders.

Werkkostenregeling toch weer ingewikkeld
De werkkostenregeling heeft als doel de regels rond belastingvrije vergoedingen aan werknemers, zoals een kerstpakket of een fiets van de zaak, te vereenvoudigen. Maar werkgevers vinden de regeling juist helemaal niet eenvoudig, ook omdat er toch weer sprake is van allerlei uitzonderingen op algemene regels.

Met de WKR kunnen werkgevers maximaal 1,5% van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste zaken voor werknemers, ongeacht of daarin een beloningsaspect is te onderkennen. Maar deze vrije ruimte is relatief klein, zodat er ten opzichte van het huidige vergoedingenpakket soms zaken niet binnen het bedrag van de vrije ruimte kunnen vallen. En dat gaat ondernemers geld kosten, want over alles dat buiten deze vrije ruimte valt, wordt 80% belasting geheven.

Proefdraaien met WKR
Ondanks het stijgende aantal deelnemers aan de WKR, ziet ADP gereserveerdheid bij klanten. Ongeveer acht op de tien organisaties die momenteel proefdraaien met de WKR, houdt ook dit jaar vast aan deze door ADP geboden tussenvorm. Veel organisaties kiezen ervoor de daadwerkelijke overstap uit te stellen tot 1 januari 2014, wanneer de regeling verplicht wordt.

De werkgevers die wel overstappen, doen dat vanuit een behoefte aan meer financiële zekerheid. Deze toename wordt ook gevoed doordat vaker blijkt dat de werkkostenregeling voor werkgevers toch voordeliger uitpakt dan de oude regeling.

Werkgevers vinden nieuwe regeling ‘gedoe’
Uit het HR Trends onderzoek dat ADP en Berenschot in oktober 2011 publiceerden, bleek dat veel bedrijven die nog niet zijn overgestapt een hoop gedoe van de nieuwe regeling verwachten. Een aanzienlijk deel van deze groep (39%) stelt de WKR het liefst zo lang mogelijk uit en wacht tot 2014. Volgens het onderzoek zijn veel werkgevers ook bang dat de invoering veel kosten met zich mee gaat brengen. Ook leeft de angst dat de regeling uitdraait op een financiële tegenvaller.

Volgens Dik van Leeuwerden, Manager Kenniscentrum Wet- & Regelgeving bij ADP, lopen werkgevers daarmee het risico dat ze tegen 2014 in tijdnood komen. ‘Invoering van de WKR kan ingrijpend zijn en de nodige interne veranderingen met zich meebrengen. Het raakt immers de bedrijfsvoering. Het is om die redenen een onderwerp waar organisaties zeker rekening mee dienen te houden.’

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?