Werkgevers willen dat bang Nederland weer vertrouwen krijgt
Wensenlijstje voor de komende kabinetsperiode.
De twee Nederlandse ondernemersorganisaties hebben een nota geschreven met hun wensen voor de komende kabinetsperiode. De samenwerking tussen VNO-NCW en MKB-Nederland resulteerde in een lijvig pakket met eisen.
Maar liefst veertig pagina’s hebben de anders zo op bondigheid hamerende ondernemers nodig, om hun wensenlijstje op tafel te leggen. Minder ministeries, een belastingtarief met slechts twee schijven, meer onderwijs op topniveau, soepeler ontslagregelingen, open grenzen op de arbeidsmarkt. Dat zijn enkele opvallende punten uit het manifest met de titel 'Nederland kán winnen'.
De werkgevers schudden in de inleiding hun hoofd over Nederland. Ze denken met weemoed terug naar de jaren onder de nu soms zo verguisde ‘paarse’ kabinetten. Was ons land toen nog een voorloper in Europa, met één van de meest dynamische economieën, nu is Nederland ver teruggezakt. We zijn een economische, maatschappelijke en politieke crisis verder. Nederland raakt daardoor verkrampt en verdeeld. Hierdoor zei een meerderheid van de bevolking uiteindelijk uit frustratie ‘nee’ tegen de invoering van de Europese Grondwet.
Bang
Volgens de werkgevers is Nederland bang geworden. Bang voor ontwikkelingen als de open grenzen voor nieuwe EU-landen, de verplaatsing van productie naar Azië en de gevolgen van de vergrijzing. Begrijpelijk, vinden de werkgevers, maar niet nodig. Want veranderingen bieden ook kansen. Die kansen liggen in de Nederlandse handelsgeest, commercieel talent en creativiteit. Als we daar gebruik van maken, kan Nederland weer winnen.
In de komende kabinetsperiode willen de werkgevers daarom veranderingen zien. Opvallend is dat de voorstellen van de werkgevers aansluiten bij standpunten van politieke partijen aan zowel de rechter- als de linkerkant van de politiek.
Schrappen
Ondernemers moeten weer de ruimte krijgen door het schrappen van regels en meer vertrouwen van de overheid in burgers en ondernemers. Hiervoor moeten ministeries worden opgeheven en samengevoegd. De belastingen moeten omlaag voor bedrijven en burgers, want dat is goed voor de arbeidsmarkt. Bovendien wordt Nederland zo een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse kenniswerkers. Verder zou de overheid werkgevers beter moeten ondersteunen bij ondernemen in het buitenland.
Alle talenten moeten worden benut, dus iedereen die kàn werken, moet dat ook. Opleidingen kunnen beter, waarbij er ook aandacht moet zijn voor toptalenten en andere uitblinkers. Ontslag moet makkelijker worden en vooral ook goedkoper. Zo ontstaat meer dynamiek op de arbeidsmarkt. Goed opgeleide mensen van binnen en buiten de EU, zijn van harte welkom op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Vergrijzing
De vergrijzing moet worden opgevangen door een overschot op de rijksbegroting te realiseren en de zorg efficiënter te maken. Maar ook moeten mensen langer aan het werk blijven, misschien zelfs tot na hun 65e (zoals bijvoorbeeld de VVD voorstelt). Ook premie heffen voor de AOW over pensioenen (een plan van de PvdA) vinden de werkgevers een optie.
De kosten van de zorg moeten niet meer op werkgevers worden afgewenteld, dus moet de verplichte werkgeversbijdrage worden afgeschaft, vinden de werkgevers.