Werkgevers vinden wet thuiswerken overbodig

'Het voorstel om werknemers recht op thuiswerken te geven, is volstrekt overbodig. Niemand zit er op te wachten.' Dat stellen werkgeversorganisaties AWVN, VNO-NCW en MKB Nederland.

Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) hebben een wetsvoorstel gemaakt dat flexibel werken vanaf 2013 moet vergemakkelijken. Het wetsvoorstel is vooral bedoeld om drukke ouders te faciliteren bij het combineren van hun werk met het gezin.  Meer over de inhoud van de wet leest u op Personeelslog.

Overleg werkgever met werknemer
Volgens AWVN behoren afspraken over flexibiliteit in het werk bij uitstek tot het domein van werkgevers en werknemers. ‘Als er vraagstukken zijn op dat gebied, dan bespreken werkgever en werknemer dat zelf - in goed overleg. Men zit echt niet te wachten op dit soort symboolwetgeving.’
 
In de praktijk blijkt dat overleg prima te werken, vinden de werkgevers. Ze wijzen naar de rappe opkomst van ‘het nieuwe werken’. De maatschappelijke behoefte aan meer flexibiliteit wordt dus al zonder wetgeving vervuld, vindt AWVN. Uit cijfers van de werkgeversvereniging blijkt dat bij een grote meerderheid van de bedrijven al afspraken over werktijden en werkplek zijn gemaakt.

Flexibel werken gebeurt al
Volgens VNO-NCW en MKB Nederland ‘miskent het wetsvoorstel dat er in Nederland al heel veel aan thuis- en telewerken wordt gedaan. Ook gaat het voorbij aan het gegeven dat er al veel aangepaste arbeidspatronen bestaan, onder meer via deeltijd’.

`Afspraken hierover vinden plaats via cao’s of direct op de werkvloer tussen werkgever en werknemer. Daar worden behoeften en mogelijkheden afgestemd. Wettelijke kaders zijn hier dus niet voor nodig’, stellen de werkgevers.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?