Werkgevers: ontzie lage inkomens bij later pensioen
7000 alternatieven voor AOW op 67 jaar.
Werkgeversorganisaties
VNO-NCW en
MKB-Nederland houden vast aan een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, maar willen dat mensen met een laag inkomen op hun 65ste al kunnen stoppen. Op die manier willen de werkgevers het overleg in de
Sociaal-Economische Raad (SER) over de AOW-plannen van het kabinet vlottrekken. Of dat gaat lukken is de vraag, want vakcentrale
FNV is de afgelopen tijd naar eigen zeggen `overstelpt` met voorstellen en suggesties die het doorwerken tot 67 jaar overbodig maken.
De werkgeversorganisaties willen met hun voorstel juist tegemoetkomen aan de bezwaren van de FNV, die vasthoudt aan de huidige leeftijdsgrens van 65 jaar. Mensen met zware beroepen zouden eerder dan op hun 67ste met pensioen moeten kunnen gaan, vindt de vakbond.
Maar VNO-NCW en MKB-Nederland zien weinig heil in een discussie over wat nu precies zware beroepen zijn. Daarom stellen zij een financiële compensatie voor als mensen met een laag komen op hun 65ste willen stoppen.
Zevenduizend alternatieven
Bij de FNV zijn zevenduizend voorstellen voor alternatieven binnengekomen die zijn gedaan door mensen met een uiteenlopende achtergrond, van bouwvakkers tot hoogleraren. Het gaat om losse ideeën, maar ook om uitgewerkte plannen.
De vakcentrale houdt op 5 september de manifestatie 'FNV Alternatieven Show' waarin een reeks alternatieven wordt gepresenteerd en becommentarieerd door deskundigen.
4 miljard euro
Het kabinet heeft eerder aangekondigd de AOW-leeftijd te willen verhogen naar 67 jaar. De SER heeft tot 1 oktober gekregen om met alternatieven te komen. Om de verhoging van de AOW-leeftijd tegen te gaan, moeten de alternatieven 4 miljard euro per jaar opleveren.