Werkgevers laten buitenlandse student illegaal werken

Werkgevers blijken studenten van buiten de Europese Unie illegaal aan het werk te zetten. De Arbeidsinspectie gaat daarom beter voorlichten over de regels.

Studenten van buiten de Europese Unie hebben een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te mogen studeren. Om ze in Nederland te laten werken, moet de werkgever een vergunning aanvragen. Op basis hiervan mag hij de student maximaal tien uur per week aan de slag laten gaan, of fulltime in de maanden juni, juli en augustus.

Werken zonder werkvergunning
Bij 71 procent van de 170 inspecties door de Arbeidsinspectie was er sprake van overtredingen. In bijna alle gevallen gaat het om werkgevers die studenten illegaal aan het werk zetten. Voor de overtredingen deelde de Arbeidsinspectie 149 boetes uit van in totaal 2,7 miljoen euro, staat in het rapport “Studenten 2010” van de Arbeidsinspectie.

In totaal zijn 204 studenten aangetroffen die niet hadden mogen werken. Reden was dat hun werkgever geen werkvergunning voor ze had of zich niet aan de voorwaarden hield, bijvoorbeeld voor het maximaal aantal uren. Het grootste deel van deze studenten kwam uit landen als China en Nepal.

Werkgevers kennen de regels niet
Werkgevers en studenten blijken de regels niet altijd te kennen. Daarom start in juni een voorlichtingscampagne voor werkgevers die actief zijn in een sector waar buitenlandse studenten vaak werken, zoals de horeca en detailhandel.

Daarnaast informeren de Arbeidsinspectie, UWV Werkbedrijf en IND, via de onderwijsinstellingen, ook de buitenlandse studenten extra over de regels. Dat gebeurt naast de gebruikelijke voorlichting van IND, Nuffic en de onderwijsinstellingen. De Arbeidsinspectie blijft controleren; volgend jaar moet het percentage overtredingen gehalveerd zijn.


Praktische antwoorden op uw HRM-vragen

Met een abonnement op Tools en Extra's van Personeelsnet krijgt u ruim 200 actuele P&O-documenten, checklists en tools. Inclusief: gratis plaatsing van uw HR-dienst of P&O-vacature. Voor slechts 189 euro per jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?