Werkgevers en vakbonden ondersteunen crisisplan EU

Oproep om ruimhartig mee te doen.

Nederlandse werkgevers zijn blij dat de Europese regeringsleiders €200 miljard uittrekken om de economie te stimuleren. Ze vinden dat er daardoor extra ruimte is voor Nederlandse maatregelen bovenop de maatregelen die al zijn genomen om de negatieve gevolgen van de kredietcrisis te beperken. Eerder riepen de vakbonden de regering op om ruimhartig deel te nemen aan het crisisplan van de EU.

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland is positief over de afspraken over een extra pakket aan leningen door de Europese Investeringsbank van €30 miljard. Dit geld is vooral bestemd voor het midden- en kleinbedrijf.

De werkgevers vragen zich wel af of Nederlandse bedrijven gebruik kunnen maken van deze gelden. Ondernemers moeten het geld namelijk aanvragen via intermediairs, zoals de banken. En juist die maken hier volgens de werkgeversorganisatie nog te weinig gebruik van. Daar ligt een taak voor het ministerie van economische zaken om dat te regelen, vinden de werkgevers.

Geen lage BTW
Dat de regeringsleiders het niet eens zijn geworden over een laag btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten vindt MKB-Nederland een gemiste kans. In Nederland vallen onder meer kappers en schoenmakers tijdelijk onder een laag tarief.

De Europese Commissie wil deze diensten permanent onder het lage tarief laten vallen maar Duitsland ligt dwars. In maart 2009 valt hierover een definitief besluit.

Vakbonden: geld echt uitgeven
De vakbonden CNV, FNV en MHP hebben premier Balkenende voorafgaand aan het Europees overleg opgeroepen om echte steun te geven aan het EU-herstelplan voor de economie. De bondsvoorzitters vinden dat door een gecoördineerde Europese aanpak, een langdurige crisis en oplopende werkloosheid voorkomen kan worden.

Uit kritische doorrekeningen van het door de Nederlandse regering voorgestelde pakket zou blijken dat Nederland geen 6 miljard euro uitgeeft aan het crisisplan, maar ‘slechts’ 1,2 miljard.

De vakbonden vinden dat de regering meer moet doen, zonder de problemen van andere landen te financieren. Maar Nederland moet ook niet te karig zijn en daarmee een ‘free rider’ worden, die meelift op het geld dat andere landen wel in het noodplan stoppen, vinden de bonden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?