Iedereen gaat er in 2012 in koopkracht op achteruit. Deze boodschap stuurt het kabinet Rutte de wereld in met de Miljoenennota voor 2012. Er worden miljarden bezuinigd; de bonden hebben kritiek, maar de werkgevers steunen het kabinet.
Werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zijn verheugd dat het kabinet kiest `voor een sterk bedrijfsleven als motor voor innovatie, duurzaamheid en welvaart`.
De werkgevers zijn positief over maatregelen om innovatief ondernemerschap te stimuleren, oplopend naar 2 miljard euro per jaar. Verder blijven de lasten voor bedrijven in deze kabinetsperiode gelijk aan wat in het Regeerakkoord was afgesproken. Dat het kabinet stappen zet om de belastingheffing te vereenvoudigen door veel kleine heffingen te schrappen, kan ook op waardering rekenen van de werkgevers.
De keus van het kabinet om de euro te blijven steunen, vinden de werkgevers verstandig. Want `er zijn grote Nederlandse export- en investeringsbelangen in het geding, die hard geraakt zullen worden als de euro en Europa uiteenvallen. Het brengt bovendien een schok op de financiële markten te weeg, met grote chaos tot gevolg`.
Hoogste inkomens buiten schot
Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius bevat de Miljoenennota `een hele reeks van bezuinigingen die opstapelen bij de allerzwaksten, zoals zieken en gehandicapten`. Verder staat de koopkracht voor heel veel burgers onder druk.
Jongerius vindt dat het kabinet de pijn niet eerlijk verdeelt, maar de keus maakt `om de hoogste inkomens volledig buiten schot te laten. Dat de werkgevers laten weten niet ontevreden te zijn met de Miljoenennota bevestigt dat beeld`, aldus Jongerius.
De FNV maakt zich ook ernstig zorgen over de kwaliteit van de publieke dienstverlening. Een groot deel van de miljardenbezuinigingen wordt gehaald door in ambtenarenbanen te schrappen. De FNV-voorzitter: `Je kunt niet fors snijden in je personeel, en dan verwachten dat die nog dezelfde kwaliteit kan leveren`.
Kabinet moet lasten verdelen, niet de samenleving
Vakcentrale CNV vindt dat het kabinet `de kwaliteit van onze samenleving ondermijnt, doordat de lasten structureel en eenzijdig worden afgewenteld op de zwakkeren in onze samenleving`.
Met de bezuinigingsagenda van het kabinet `worden zwakkeren in de samenleving, zoals wajongeren, medewerkers van de sociale werkplaats, chronisch zieken, mensen in de bijstand en kinderen die zijn aangewezen op passend onderwijs, extra hard getroffen. Daarmee bevordert het kabinet eerder een tweedeling dan solidariteit, terwijl wij toch één samenleving willen en horen te zijn`.
Het CNV vindt `dat mensen naar vermogen moeten kunnen bijdragen aan de samenleving, maar sommigen zijn daarbij afhankelijk van anderen. Juist op die begeleiding wordt bezuinigd. Mensen met problemen worden meer dan anderen het kind van de rekening. En dat vindt het CNV een verkeerde aanpak en onrechtvaardig`.
|