Werkgevers begeleiden zelf werknemers naar nieuw werk

Een proef waarbij groepen samenwerkende bedrijven werknemers herplaatsen die met ontslag bedreigd worden, is succesvol. Van de 650 werknemers van wie de baan op de tocht stond, hebben er nu al meer dan de helft een nieuwe baas: 340. Het gaat vooral om oudere werknemers.

Dit blijkt uit de Tussenrapportage Experimenten Van Werk Naar Werk, die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  op 3 juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim een jaar geleden zijn negen experimenten van start gegaan op initiatief van werknemers- en werkgeversorganisaties. De bedrijven hebben met ontslag bedreigde werknemers begeleid naar een nieuwe baan, zonder tussenkomst van UWV.

Uit de tussenrapportage blijkt dat vooral lager opgeleide ouderen aan een andere baan zijn geholpen. De gemiddelde leeftijd van de betrokken werknemers ligt tussen de 45 en 50 jaar. Bij de negen experimenten werken vakbonden en werkgevers samen, bijvoorbeeld door werknemers te scholen voor een andere baan. Een medewerker die op de ene plek overbodig is kan zo ergens anders een vacature vervullen.

De experimenten zijn nog niet afgerond. Een deel van de werknemers wordt momenteel nog begeleid. De definitieve rapportage volgt naar verwachting komend najaar. Deelnemers aan het project kregen een financiële bijdrage van maximaal 2.500 euro per werknemer voor de begeleiding naar nieuw werk. De werkgevers moeten minimaal net zoveel investeren als ze aan subsidie krijgen.

VNO:‘Van-werk-naar-werkexperiment moet zich nog bewijzen’
Het is nog te vroeg om te stellen dat het lopende van-werk-naar-werkexperiment van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een succes is. Dat is de reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland op de tussenrapportage over het experiment. De ondernemingsorganisaties waarschuwen ervoor dat niet te snel wordt gekozen voor een duur model dat uiteindelijk niet goed blijkt te werken. De werkgevers onderschrijven het belang van van-werk-naar-werktrajecten, maar willen toch eerst de eindevaluatie afwachten. Zo zijn niet alle negen proefprojecten gericht op de doelgroep, werknemers tussen de 45 en 50 jaar. Soms ligt de leeftijd van deelnemers een stuk lager.

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?