Week van de Werkstress: mentale schijf van vijf maakt mensen krachtiger

In 2022 kampen veel organisatie met een groot personeelstekort, terwijl werknemers juist behoefte hebben aan een goede balans tussen stress en energie. In de Week van de Werkstress, van 14 tot en met 18 november, staat dit jaar daarom de mentale staat van medewerkers centraal. Maar hoe kan HR zorgen voor een werkklimaat waar medewerkers een goede balans kunnen vinden tussen inspanning en ontspanning? En waarin ze productief en tevreden kunnen werken? De Mentale Schijf van Vijf kan hierbij helpen.

De gevolgen van de coronacrisis werken nog steeds door en daar zijn ook nog eens nieuwe problemen bij gekomen. De Week van de Werkstress 2022 besteedt daarom veel aandacht aan het mentale welbevinden van medewerkers, maar er is ook aandacht voor hun fysieke conditie. Want deze twee factoren kunnen niet los van elkaar gezien worden.

Elke organisatie kan meedoen met de Week van de Werkstress. Dat hoeft niet heel uitgebreid, het belangrijkste is dat je even stilstaat bij het onderwerp. Op de website van de Week van de Werkstress kunnen organisaties aangeven dat ze meedoen, door het statement ‘Mijn organisatie staat ook voor mentaal en fysiek sterk!’ te ondertekenen. Een organisatie die kennis aanlevert over het thema werkstress, krijgt een digitale banner die je op de website van de organisatie kunt plaatsen.

Aandacht voor jongeren, hybride werken en werkplezier
In de Week van de Werkstress is er daarnaast aandacht voor drie actuele thema’s. Als eerste jongeren en werkstress. Want medewerkers tot 35 jaar hebben steeds vaker psychische klachten en burn-outs door stress op het werk. Als tweede is er aandacht voor de werk-privébalans, vooral nu veel meer mensen thuiswerken sinds de coronacrisis. Hybride werken heeft veel voordelen, maar kan ook nadelig uitpakken voor de werk-privébalans.

Als laatste is het niet alleen belangrijk om te focussen op werkstress, maar ook op de positieve aspecten van werk. Want we moeten niet alleen werkstress proberen te voorkomen, maar daarnaast ook de aandacht verleggen naar meer werkplezier.

Werken aan mentale én fysieke kracht
Aan HR-professionals wordt vaak de vraag gesteld hoe je voor een werkklimaat kan zorgen waarin medewerkers een goede balans kunnen vinden tussen inspanning en ontspanning. Deze vraag is nu extra actueel, door de arbeidskrapte en het daarmee gepaard gaande hoge verzuim. Hoewel hybride werken niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, verstoort dit voor bepaalde groepen de werk-privébalans. Al deze uitdagingen kunnen ervoor zorgen dat de werkstress bij medewerkers te hoog oploopt.

Een goede manier om werkstress te voorkomen, is door te werken aan de mentale èn fysieke kracht van medewerkers. Bij mentale kracht draait het om het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress, tegenslag en verandering. Gezond leven helpt je natuurlijke weerstand vergroten, fysiek, mentaal en emotioneel. Organisaties kunnen het welzijn verbeteren door werk slim te organiseren en te werken aan een cultuur van vertrouwen en verbinding. Ook kunnen ze persoonlijke en professionele ontwikkeling stimuleren.

Schijf van vijf voor mentale vooruitgang
De Mentale Schijf van Vijf is een praktisch hulpmiddel bij het streven naar mentale kracht. Zoals de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt om gezond en gebalanceerd te eten, zo helpt de mentale schijf van vijf je, om mentaal krachtiger te worden. De vijf aandachtspunten komen uit de positieve psychologie, die zich richt op omstandigheden waaronder mensen kunnen komen tot een productief, zinvol en plezierig leven. Daaruit zou blijken dat aandacht voor deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen. Dat kan door te focussen op zingeving, voldoening en autonomie van de arbeid.

Schijf van vijf voor mentale kracht

1. Emoties: stimuleren dat medewerkers meer positieve emoties ervaren.

2. Betrokkenheid: het intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij wat we doen.

3. Relaties: werken aan sociale contacten en relaties van goede kwaliteit.

4. Betekenis: werkzaamheden kunnen verrichten die zinvol zijn en betekenis hebben.

5. Prestaties: bevorderen dat medewerkers gezond kunnen presteren, zonder dat ze bezwijken onder opgelegde prestatiedruk. Gezond presteren is een mentale vaardigheid.

De mentale schijf van vijf maakt concreet welke mogelijkheden er zijn om aan mentale kracht te werken. Ieder aandachtsgebied van de schijf helpt daarbij. Want als het met één van de deelgebieden beter gaat, gaat het ook met de andere deelgebied vooruit. En dan wordt je als mens ook mentaal sterker. Als je bijvoorbeeld investeert in emotionele vaardigheden, kun je ook beter omgaan met negatieve emoties en ervaar je meer positieve emoties. Dan is het ook eenvoudiger om kwalitatief hoogwaardige relaties te onderhouden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?