Waardering uitdrukken met bonus, werkt niet

Werknemers waarderen het wanneer er naar hun mening geluisterd wordt door hun leidinggevende of wanneer deze complimenten geeft over het werk. Een promotie of een bonus helpen nauwelijks om waardering voor een werknemer uit te drukken.

Dit blijkt uit onderzoek van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma onder meer dan 500 Nederlanders.

Promotie of bonus helpt niet
Werknemers voelen zich vooral gewaardeerd, wanneer er naar hun mening geluisterd wordt door hun leidinggevende (56%) of wanneer deze hen complimenten geeft over eigen werk (54%). Het krijgen van promotie (10%) en het ontvangen van een bonus (13,4%) dragen echter het minste bij aan het waarderingsgevoel.

Nederlanders hebben het goed getroffen met hun werkgevers: het overgrote deel heeft het gevoel dat hun leidinggevende hen respecteert als persoon (69%) en dat deze hen ziet zoals zij zijn, met oog voor hun vermogen en talent (58%). 60 plussers scoren opmerkelijk hoog: zij geven het waarderingsgevoel op het werk een 7,8. Dertigers voelen zich het minst gewaardeerd op het werk. Zij geven het waarderingsgevoel gemiddeld een 6,8. 

Aandacht voor medewerkers
Hoewel de helft van de werknemers (48%) vindt dat hij of zij niet voldoende financieel wordt beloond voor geboekte resultaten, doet een bonus of promotie weinig voor het waarderingsgevoel. Aandacht voor de medewerker en een luisterend oor, lijken belangrijker te zijn.

Volgens Joep C. de Jong, directeur bij Van Harte & Lingsma, levert ‘aandacht voor je medewerkers op langere termijn veel meer op. Bij organisaties waar waarderend leiderschap wordt toegepast – met persoonlijke aandacht voor de medewerkers - zijn betere prestaties en resultaten te zien’.

Leidinggeven bij Het Nieuwe Werken
Werknemers geven in het onderzoek verbeterpunten aan. Een kwart van de werknemers (24%) vindt dat hij of zij onvoldoende contactmomenten per jaar heeft om het functioneren te evalueren. Dit geldt vooral voor werknemers jonger dan 30 jaar (31%). Eenzelfde deel van de werknemers (23%) zegt dat hij of zij door de werkgever niet gestimuleerd wordt om het beste uit zichzelf te halen.

Het leidinggeven is sterk aan het veranderen met de komst van Het Nieuwe Werken. ‘Leidinggeven op afstand zorgt voor minder directe contactmomenten, waardoor werkgevers op moeten letten dat zij de werknemer niet uit het oog verliezen. Persoonlijk contact is juist zo belangrijk voor een gevoel van waardering onder werknemers’, aldus De Jong.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?