Vrouwen zijn niet dol op prestatiebeloning
Er zijn verschillen tussen bedrijven die wel, en die niet met prestatiebeloning werken. Hoe het precies zit blijft onduidelijk, maar kan samenhangen met het geslacht van zowel de werknemers als van de ondernemer.
Sinds het begin van de crisis in 2008 is er discussie rondom de voor- en nadelen van prestatiebeloning bij grote bedrijven. Een recent onderzoek suggereert dat er sprake is van een
gendereffect: of een bedrijf al dan niet prestatiebeloning toepast, zou samenhangen met het geslacht van zowel de werknemers als van de ondernemer.
Over de praktijk in het midden- en kleinbedrijf is beduidend minder bekend. Onderzoeks- en adviesbureau
EIM heeft dit effect nader onderzocht, maar is tot de conclusie gekomen dat deze gendereffecten maar voor een deel lijken te bestaan.
Meer mannen, meer prestatiebeloninfg
Zo is er geen onderbouwing gevonden voor een mogelijke relatie met het geslacht van de ondernemer. Wel lijkt het er op, dat prestatiebeloning vaker voorkomt bij bedrijven waar relatief meer mannen werken.
Dit gendereffect kan op verschillende manieren verklaard worden. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen meer risicomijdend zijn dan mannen. Hierdoor zouden vrouwelijke werknemers minder positief zouden staan ten opzichte van prestatiebeloning dan mannelijke werknemers.
Minder binding met arbeidsmarkt
Een andere mogelijkheid is dat vrouwelijke werknemers gemiddeld genomen een minder goede binding met de arbeidsmarkt hebben dan mannelijke werknemers. Dat verschil in binding, kan weer het verschil in prestatiebeloning kan verklaring, stelt EIM.