Vrouwen en laagopgeleiden hebben meer psychische klachten

Van de volwassen Nederlanders heeft 14 procent psychische klachten. Psychische problemen komen het meest voor onder vrouwen, 75-plussers en laagopgeleiden, meldt het CBS.

Vrouwen hebben een minder goede psychische gezondheid dan mannen. Tussen 2001 en 2009 had gemiddeld één op de zes vrouwen psychische klachten. Bij de mannen was dit één op de tien.

Leeftijdsgerelateerde klachten
Psychische klachten komen het vaakst voor onder 75-plussers, gevolgd door personen van 45 tot 55 jaar. Jongeren tot 25 jaar zijn op geestelijk vlak het meest gezond.

De samenhang tussen leeftijd en psychische gezondheid verschilt voor mannen en vrouwen. De relatief slechte gezondheid van 45- tot 55-jarigen en de relatief goede gezondheid van jongeren is vooral te zien bij de mannen. Bij vrouwen komen psychische klachten vooral voor onder 65-plussers.

Psychische problemen bij lager opgeleiden
Lager opgeleiden hebben vaker psychische klachten dan hoger opgeleiden. Van degenen met een hbo- of universitaire opleiding kampte gemiddeld 9,7 procent met psychische problemen, tegen bijna 24 procent van de personen die alleen het basisonderwijs gevolgd hebben.

Personen die getrouwd zijn hebben een betere geestelijke gezondheid dan personen zonder partner. Mensen die hun partner door scheiding of overlijden hebben verloren, zijn het ongezondst. Van hen had meer dan 23 procent psychische klachten.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?