De werkkostenregeling is nog niet erg populair bij werkgevers, die liever op de oude manier vergoedingen en verstrekkingen blijven doen. Eén van de knelpunten is de beperkte vrije ruimte. Daarom gaat deze in 2013 omhoog van 1,4 naar 1,6% van de loonsom.
Dat maakt staatssecretaris Weekers van Financiën bekend in de tussenevaluatie van de werkkostenregeling (WKR). De verhoging hangt samen met de invoering van het uniform loonbegrip.
Uit de tussenevaluatie komt naar voren dat de WKR in grote lijnen goed is, maar dat werkgevers vinden dat de vrije ruimte voor vergoedingen veel te krap is. Bij de invoering van het uniforme loonbegrip op 1 januari 2013 zal het forfait daarom stijgen van 1,4% naar 1,6% van de fiscale loonsom.
WKR nog niet populair
Nog maar weinig werkgevers passen de werkkostenregeling toe. De WKR moest vergoedingen aan werknemers eenvoudiger maken, zodat de administratieve lasten zouden afnemen. Maar de praktijk is weerbarstig en werkgevers blijven liever bij hun oude vergoedingensysteem. Daarom haalt Weekers de voor 2013 aangekondigde evaluatie naar voren, om daarmee beter in beeld te krijgen wat de bezwaren van werkgevers zijn.
|