Vier van de tien jonge werknemers vertrekt als ze zich niet kunnen ontwikkelen

Van de jonge werknemers verwacht maar 60% een jaar later nog in dienst te zijn bij hun huidige werkgever. Want als ze zich niet kunnen ontwikkelen en het gevoel krijgen stil te staan, zoeken jonge werknemers een werkgever waar ontplooiing wel mogelijk is. Werkgevers moeten daarom niet alleen een goed leeraanbod doen, maar jongere werknemers ook ontwikkelperspectief bieden.

Dat blijkt uit het Young Professional Onderzoek van trainingsbureau Careerwise onder 2500 jongeren naar hun werkbehoeften.

Werkgever moet perspectief bieden
Veel organisaties hebben een enorm aanbod voor ontwikkeling, maar laten te weinig zien welk perspectief ze hun werknemers kunnen bieden. Jongeren willen niet alleen aandacht en ruimte voor ontwikkeling, maar ook hun vorderingen zien naar hun persoonlijke leerdoelen.

Als de jonge werknemer denkt stil te staan, is de kans groter dat hij/zij vertrekt. Daarom is het laten zien en laten ervaren van groei, minstens zo belangrijk als het leeraanbod van de werkgever. En hoewel de jongeren behoefte hebben aan een duidelijk ontwikkelperspectief, is het gevoel onderweg te zijn belangrijker dan de bestemming, blijkt uit dit onderzoek.

Jongeren willen vooral gelukkig zijn
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bijna alle jongeren streven om dichter bij het ultieme geluk te komen. En geluk valt voor bijna alle jongeren samen met ‘succes’. Bovendien hoopt 70% hoopt over een jaar nog gelukkiger te zijn.

Geluk vinden jongeren niet in spullen, maatschappelijk aanzien of maximaal verdienen, maar wel in het gevoel onderweg te zijn naar een betere versie van zichzelf. Steeds weer komt naar voren dat dit streven naar persoonlijk geluk de belangrijkste motivator is.

Jongeren leren het liefst met anderen
Ontwikkeling lijkt de sleutel naar meer geluk, door de gedachte dat geluk maakbaar is. Daarbij is het voor de jongeren belangrijk hoe deze groei tot stand komt. Deze generatie leeft, werkt en leert in groepsverband.

Wel valt op dat ondersteuning in lastige situaties en back up van leidinggevenden als cruciaal worden ervaren. ‘Jongeren willen omhoog klimmen, maar dat moet wel goed gezekerd gebeuren’, stellen de onderzoekers.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?