De grote pensioenfondsen laten nog steeds geen herstel van hun dekkingsgraden zien. Alleen wanneer er voor december een financieel wonder gebeurt, hoeft er volgend jaar niet gekort te worden op de pensioenen van miljoenen pensioendeelnemers.
Gezonde pensioenfondsen hebben een dekkingsgraad van minimaal 105 procent. Dat is de ondergrens om alle huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Maar het actuele overzicht van de financiële toestand van de pensioenfondsen, ‘stemt tot bezorgdheid’ stelt de Pensioenfederatie. De dekkingsgraden herstellen niet in het vereiste tempo en afstempelen van de pensioenen lijkt dus onafwendbaar.
Dekkingsgraad ABP gedaald
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, vreest zelfs een ‘zware en extreme aantasting van de pensioenen die miljoenen Nederlanders gaat treffen’. De dekkingsgraad is bij het ABP niet gestegen, maar verder gedaald: van 95 procent begin dit jaar, naar 90 procent nu. Net als de andere pensioenfondsen, wijst het ABP de daling van de rente aan als de voornaamste oorzaak.
ABP-voorzitter Henk Brouwer maakt zich grote zorgen over de dekkingsgraad. 'Die zou in dit jaar juist flink moeten stijgen om de aangekondigde verlaging van de pensioenen met 0,5% in april 2013 en een mogelijk nieuwe aankondiging voor 2014 te voorkomen’. Eind december van dit jaar beslist het ABP of het de pensioenen daadwerkelijk moet afstempelen.
Verlagen pensioenen wordt realiteit
Wat voor het ABP geldt, is ook de praktijk bij veel andere fondsen die hun cijfers presenteerden, meldt de Pensioenfederatie. ‘Als tot aan het volgende meetmoment op 31 december 2012 niet alsnog een sterk en snel herstel optreedt, dan is de kans groot dat eerder dit jaar aangekondigde maatregelen, waaronder het verlagen van pensioenen en pensioenopbouw, voor veel gepensioneerden en werknemers per april 2013 realiteit gaan worden’.
Ook volgens de Pensioenfederatie is de ontwikkeling van de rentestand in de komende maanden ‘de doorslaggevende factor bij het berekenen van verplichtingen op korte en lange termijn’.
Pijnlijke maatregelen treffen
De komende maanden overleggen het ministerie van SZW, toezichthouder DNB, de sociale partners en de pensioensector over het toekomstige toezichtkader. Eventueel kunnen onderdelen daarvan al eerder worden ingevoerd. Partijen willen een pakket maatregelen afspreken dat geen lasten eenzijdig op de schouders legt van jongere of oudere generaties.
Overigens verwacht de Pensioenfederatie niet dat dit pakket de pensioenverlagingen volgend jaar kan voorkomen. De federatie vindt dat wanneer ‘pijnlijke maatregelen op korte termijn nodig zijn om ons stelsel ook op lange termijn in stand te houden, die moeten worden genomen’.