Vakbonden tevreden over Wwz

De Wet werk en zekerheid (Wwz) roept tegengestelde reacties op. Vakbonden zijn blij met de wet. Twee arbeidsrechtorganisaties lieten vanochtend echter juist weten dat de nieuwe wet een averechts effect heeft.

FNV concludeert op basis van een analyse van 4.500 ontslagdossiers dat werknemers door de nieuwe ontslagwet van minister Asscher meer zekerheid hebben gekregen bij ontslag. Ook zou de Wwz meer vaste banen opleveren. Vakbond CNV spreekt  zelfs van een kentering.

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier: ‘Het ontslagrecht is eerlijker, simpeler en sneller geworden. Werkgevers en werknemers weten precies waar ze aan toe zijn. Er wordt meer geschikt omdat werkgevers de gang naar de rechter niet willen maken. Werkgevers zijn minder geld kwijt, maar moeten hun zaakjes wel op orde hebben; ze kunnen niet zomaar meer van mensen af zoals voorheen. Ook ligt de nadruk nu meer op van-werk-naar-werk. We moeten de wet gewoon de tijd geven zich verder te bewijzen.’

Het percentage schikkingen bij ontslagzaken is volgens FNV toegenomen van 65 naar 85 procent. De gang naar de kantonrechter nam af (14 naar 9 procent) en de tijd waarin een zaak wordt behandeld door het UVW is gedaald tot gemiddeld een maand. De vakbonden wijzen daarnaast naar werkgelegenheidscijfers van het CBS, waaruit blijkt dat het aantal vaste banen in de periode van 1 oktober 2015 tot 31 maart 2016 met 25.000 is toegenomen.

Verzoek om ontslag vaker afgewezen

De conclusies van de vakbonden staan haaks op de bevindingen van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). Ontslagaanvragen van werkgevers stranden sinds de nieuwe Wet werk en zekerheid steeds vaker bij de rechter. In gemiddeld vier op de tien zaken wordt een verzoek om ontslag afgewezen. Vóór de nieuwe wet was dat in één op de tien zaken het geval.

De Wet Werk en Zekerheid was onder meer bedoeld om het makkelijker te maken werknemers te ontslaan. Volgens juristen is vast werk door de wet nog vaster geworden.

Onderbouwing ontslag lastiger

Het is voor werkgevers lastiger geworden om een ontslagaanvraag stevig te onderbouwen. Voor de wet kon er een optelsom worden gemaakt van verschillende gronden waarop het ontslag was gebaseerd. Nu mogen werkgevers nog maar op één grond een aanvraag indienen. 

Volgens werkgevers is het bijna onmogelijk om daarvoor genoeg documentatie als bewijs aan te leveren. Het is  daarom een stuk moeilijker om disfunctioneren van een werknemer te bewijzen.

Doorstroom van flex naar vast werkt onvoldoende

Uit het onderzoek van de twee organisaties  blijkt dat een nieuwe regeling, waarbij een werknemer in plaats van drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van drie jaar nog maar drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in een periode van twee jaar kan hebben, ervoor zorgt dat werkgevers eerder afscheid nemen van tijdelijke krachten. De doorstroom van flex naar vast is daardoor niet bevorderd.

Geen aanpassingen Wwz

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), die aan de wieg stond van de Wwz, laat in een reactie weten dat de uitkomst van het onderzoek geen reden is om iets aan de wet te veranderen.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar  

 

 

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?