Vakbonden naar de rechter bij vertraging long covidfonds voor zorgprofessionals

Zorgmedewerkers stonden aan de frontlinie tijdens de coronacrisis, vielen daardoor uit met long covid en worden als dank na twee jaar ontslagen. Er is een subsidieregeling die re-integrerende zorgmedewerkers nog een half jaar extra tijd kan geven. Maar vakbonden willen dat de overheid zorgprofessionals op een rechtvaardige manier tegemoet komt en een long covidfonds opricht. Daar was al een toezegging voor, maar het proces verloopt volgens de bonden te traag. Als er niet snel iets gebeurt, stappen ze naar de rechter.

Door long covid hebben veel zorgmedewerkers inkomensverlies geleden van 30 tot 50 procent. Een grote groep is nu langer dan twee jaar ziek en daardoor ontslagen. De vakbonden willen dat er snel een regeling komt die zorgprofessionals wat meer lucht geeft. Als er 9 september geen concrete toezegging is voor een long covidfonds, willen de bonden bij rechter hun gelijk halen. Dat schrijven zij in een brief (PDF) aan de minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder.

Compensatie voor zorgmedewerkers
Vakbonden FNV en CNV vragen al sinds april 2020 om financiële compensatie voor zorgmedewerkers die door een coronabesmetting langdurig ziek zijn geworden. Tijdens een bestuurlijk overleg op 8 april 2020 heeft toenmalig minister Van Ark toegezegd dat de compensatie er zou komen. Maar vooralsnog is er geen long covid fonds opgericht. Wél is er een werkgeversubsidie waardoor zieke zorgmedewerkers een langere hersteltijd krijgen.

Maar voor mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt geraakt zijn, is niets geregeld. Minstens duizend zorgmedewerkers zit al bijna tweeënhalf jaar ziek thuis. “Ze zijn ontslagen, zijn 30 tot 50% van hun inkomen kwijt en maken wegens hun ziekte hoge kosten die niet vergoed worden," verklaart Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.

Subsidie om zorgprofessional in dienst te houden
In februari 2022 heeft het kabinet wel een subsidieregeling aangekondigd waarmee zorgwerkgevers hun langdurig zieke zorgmedewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst kunnen houden. In die tijd kan de medewerker dan blijven werken aan herstel en re-integratie. Werkgever en werknemer kunnen hiervoor samen een aanvraag doen bij het UWV voor een vrijwillige verlenging van de loondoorbetalingsperiode met een half jaar.

De regeling geldt alleen voor zorgprofessionals die in de beginfase van de pandemie, tussen maart 2020 en december 2020, langdurig ziek zijn geworden. Van de werkgever wordt verwacht dat hij of zij het dienstverband na het tweede ziektejaar met minimaal zes maanden verlengt en de werknemer minimaal doorbetaalt op het niveau van het loon zoals dat was in het tweede ziektejaar.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?