Vakbonden: kabinetsplannen 2011 visieloze lastenverhoging
Vakbonden FNV en CNV zijn ongelukkig met de kabinetsplannen voor 2011. `Op de eerste plaats staan de bezuinigingen, daarna komen de mensen pas in beeld`, stellen de bonden.
De FNV, Nederlands grootste vakcentrale, vindt het belangrijk om het huishoudboekje van de staat op orde te krijgen, maar mist daarbij een visie op Nederland in 2025. Want alleen de bezuinigingen staan voor het kabinet kennelijk centraal, zonder dat er veel lijkt nagedacht over de gevolgen voor de mensen, stelt de bond.
Het CNV zou graag meer innovatief arbeidsmarktbeleid zien, waarbij geëxperimenteerd kan worden met nieuwe beleidsvormen. Dit is volgens de bond nodig vanwege ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Hogere lasten voor werknemers
Ook is het CNV ongelukkig met de manier waarop het kabinet Balkenende nog op de valreep de lasten verdeelt. Hogere zorgkosten, forse bezuinigingen op de kinderopvang en het voornemen om 4000 extra ambtenaren te ontslaan zonder overheidstaken te schrappen, dat vindt de bond `ondoordacht`. Want op deze manier dreigt een `bezuinigingssamenleving, waarin het perspectief ontbreekt`, aldus CNV-voorzitter Jaap Smit.
De overheid moet in een tijd van bezuinigingen, betrouwbaarheid uitstralen, vindt het CNV. Bijvoorbeeld richting gezinnen waarin ouders hun werk en hun gezin zo goed mogelijk proberen te combineren. Nu ze dat net een beetje op orde krijgen, confronteert het kabinet de werkende ouders met bezuinigingen op de kinderopvang.
Bezuinigen kinderopvang
Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius begrijpt de bezuiniging op de kinderopvang niet. Want het kabinet had als doel de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen en was daarmee goed op weg. Nu bezuinigt Balkenende op de kinderopvang; volgens de FNV kost dat een gemiddeld gezin met kleine kinderen wel `3.000 euro per jaar`.
Jongerius: ‘Vrouwen die in deeltijd werken geven nu al een groot deel van hun salaris uit aan kinderopvang. Als die nog duurder wordt, stoppen ze met werken omdat ze er niets aan overhouden.’
Deeltijd WW
Vorig jaar rond Prinsjesdag waarschuwde de FNV het kabinet al om zich niet blind te staren op het financieringstekort, omdat je dan de mensen over het hoofd ziet. `Er is wat dat betreft helemaal niets veranderd het afgelopen jaar`, aldus Jongerius. De FNV-voorzitter wijst daarbij ook op het belang van voortzetting van de deeltijd-WW, `die werknemers en bedrijven eerder uit de brand heeft geholpen`.