Tijdgebrek is knelpunt voor scholing bij MKB

Vier van de vijf bedrijven investeert in opleiden medewerkers.

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) gelooft in de positieve effecten van scholing. Medewerkers leren nieuwe dingen en het vergroot ook nog eens de motivatie. Vier van de vijf MKB-bedrijven investeert dan ook in scholing. Knelpunt is wel de werkdruk, waardoor het lastig is om medewerkers uit de productie te halen voor een cursus of training. Dat staat in een rapportage van EIM, het kennisinstituut van het MKB.

Een ruime meerderheid van de ondernemers (80%) vindt dat scholing de kennis en vaardigheden van werknemers verhoogt en bovendien een positief effect heeft op hun motivatie. Volgens ruim 40% van de ondernemers uit het MKB heeft scholing alleen maar zin, als het initiatief van de werknemers zelf komt. Eenzelfde percentage ondernemers gelooft dat scholing ook werkt, als het initiatief voor een cursus of opleiding van de werkgever komt. In de praktijk blijkt dat 90% van alle ondernemers die in cursussen en opleidingen investeren, zelf wel eens (of zelfs altijd) het initiatief voor een cursus neemt.

Gemiddeld volgen werknemers in het MKB twee dagen per jaar een cursus of opleiding. Niet de kosten, maar gebrek aan tijd is het belangrijkste knelpunt bij het organiseren van een opleiding. De werkdruk is vaak te hoog om werknemers - al is maar tijdelijk - aan het productieproces te onttrekken. Voor diverse MKB-bedrijven komt hier nog eens bij, dat de locatie van de cursussen en opleidingen vaak ongunstig is, waardoor de reistijd ook mee gaat tellen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?