Soms maar 20 kilometer tussen ruime of krappe arbeidsmarkt

In veel regio’s krijgen werknemers het weer voor het zeggen op de arbeidsmarkt. Maar landelijke cijfers zeggen weinig over wat zich in een bepaalde regio afspeelt. Want het kan zomaar gebeuren dat in de ene regio de werkzoekenden in de rij staan, terwijl werkgevers in een nabij gelegen stad geen geschikte kandidaten kunnen vinden.

Tot die conclusie komt Start People in de trendpaper Visie op werk – regionale verschillen op de arbeidsmarkt. De paper is gebaseerd op openbare bronnen en praktijkkennis van Start People, een landelijke Nederlandse HR dienstverlener.

20 kilometer tussen overvloed of krapte
Volgens Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People, bestaat dé arbeidsmarkt niet. “Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt, moet zich verdiepen in de lokale dynamiek.”

Landelijke cijfers zeggen daarom weinig over wat zich in een bepaalde regio afspeelt. In stedelijke regio’s en regio’s waar clusters van bedrijven en organisaties zijn gevestigd kan de arbeidsmarkt er heel anders uitzien dan in een naburige stad of nabijgelegen platteland.

Arbeidsmarkt kantelt in het voordeel werkzoekende
Een aantal trends is overal zichtbaar, constateert Start People. Zoals het kantelen van de arbeidsmarkt. Tot voor kort konden werkgevers nog de toon bepalen, maar dat is in snel tempo aan het veranderen. Want in verschillende regio’s is de arbeidsmarkt omgeslagen van een opdrachtgeversmarkt in kandidatenmarkt.

Naast landelijke trends als flexibilisering, banengroei in de marktsector, krimp in de collectieve sector en krapte bij ICT en technici zijn andere ontwikkelingen weer sterk lokaal of regionaal. Zoals grote steden die profiteren van agglomeratievoordelen en waar veel nieuwe banen worden gecreëerd voor zowel hoog- als laagopgeleiden. Of bedrijven uit dezelfde sector die bij elkaar kruipen waardoor er in één specifieke regio een grote vraag ontstaat naar specialistische beroepen.

Trends en ontwikkelingen per regio
In de trendpaper beschrijft Start People enkele regionale ontwikkelingen. Een aantal opvallende verschillen:

  • Noord en Oost: ‘stad en land’ groeien steeds verder uit elkaar
    Zowel binnen de regio Noord als Oost ontstaan steeds grotere tegenstellingen. De steden floreren, er is innovatie en de opwaartse conjunctuur wordt schijnbaar moeiteloos gevolgd. Het achterland (Noordoost-Drenthe, Zuidoost- en Noord-Groningen en de Achterhoek) loopt hier ver op achter met armoede en werkloosheid tot gevolg.
  • West en Midden: explosieve groei zet sollicitanten aan het roer (en het bedrijfsleven op scherp)
    In regio West en Midden is de groei momenteel zo explosief dat de arbeidsmarkt in een paar maanden tijd is omgeslagen van een opdrachtgeversmarkt in een absolute kandidatenmarkt. Organisaties moeten dan ook meer werk maken van hun aantrekkingskracht op werknemers.
  • Zuid: schaarste in logistiek vraagt om grensoverschrijdende oplossingen
    Door de hoge concentratie van grote marktspelers in logistiek en distributie is met name Noord-Limburg uitgegroeid tot de logistieke hotspot van Nederland. Om aan mensen te komen zoeken werkgevers meer en creatief naar oplossingen, vooral in Duitsland

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?