Sociale partners helpen mensen die werkloos worden

Sociale partners gaan werknemers begeleiden die werkloos dreigen te worden. Werkgevers en vakbonden helpen mensen aan het werk te houden en te begeleiden naar ander werk. De sociale partners mogen ook meebeslissen over de hoogte van WW-premies.

Dit maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend in reactie op het SER-advies 'Werkloosheid voorkomen, beperken en goed verzekeren'.

Werkgevers en werknemers zien veel eerder dan gemeenten en UWV wie zijn baan dreigt te verliezen en waar kansen zijn. Als experiment gaan de sociale partners bijvoorbeeld al voordat mensen in de WW komen, adviseren over mogelijke banen in de regio of in andere sectoren.

Kennis sociale partners
Volgens Asscher weten sociale partners weten in welke sectoren en regio’s er kansen liggen voor werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

“Die kennis is essentieel. Dan kun je mensen tijdig begeleiden naar een nieuwe baan. Zowel werknemers als werkgevers profiteren daar van”, vindt minister Asscher.

Adviseren over WW-premies
Het begeleiden van werknemers naar ander werk blijkt tot nog toe lastig. De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde minister Asscher daarom de regie van de sociale partners te vergroten voor, tijdens en na de WW. Asscher neemt die aanbeveling nu over.

Naast het beschikbare geld voor experimenten, krijgen de sociale partners een wettelijk vastgelegd adviesrecht over de hoogte van de WW-premies. Maar anders dan in het verleden, beslist de overheid uiteindelijk over de WW.

Adviseren over werknemersverzekeringen
Ook krijgen de sociale partners het recht om het kabinet te adviseren over mogelijke toekomstige wijzigingen in de werknemersverzekeringen.

Als zij afspraken maken over de aanvulling van de WW met een derde WW-jaar zal dat privaat worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door een verzekeraar. UWV zal daarvoor de benodigde gegevens aanleveren.

Beter samenwerken in de regio
De experimenten die de sociale partners op touw zetten, worden de komende tijd nog verder uitgewerkt. Onderdeel daarvan is het verbeteren van de samenwerking tussen sectoren, sociale partners, gemeenten en UWV in de regio. Want alleen dan lukt het om werknemers ook daadwerkelijk naar ander werk te kunnen begeleiden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?