Ondernemers met een bedrijf dat een sociaal, milieu- of gemeenschapsdoel dient, zijn niet erg gericht op het creëren van economische waarde. Commerciële ondernemers zijn ambitieuzer en nemen sneller personeel aan.
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau EIM in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Katholieke Universiteit Leuven en de Vlerick Leuven Gent Management School.
Sociale ondernemers doen bedrijf naast een baan
Sociale ondernemers zijn jonger en hoger opgeleid dan commerciële ondernemers. Daarnaast zijn ze minder geneigd fulltime aan de slag te gaan met hun activiteit, organisatie of initiatief. Sociale ondernemers houden er namelijk vaak nog een andere baan op na, terwijl voor commerciële ondernemers ondernemerschap overwegend de hoofdactiviteit is.
Commerciële ondernemers zijn meer dan sociale ondernemers van mening dat de maatschappij ondernemerschap als een wenselijke carrièrekeuze ziet. Verder zijn commerciële ondernemers zekerder over hun capaciteiten als ondernemer.
Commerciële activiteiten goed voor personeelsbestand
Op organisatorisch niveau blijkt dat sociale ondernemers vooral waarde hechten aan het creëren van sociale waarde, terwijl commerciële ondernemers overwegend gericht zijn op het creëren van economische waarde.
Dit uit zich ook in ambities in termen van werkgelegenheidsgroei. Commerciële ondernemers zijn over het algemeen ambitieuzer; ze voorzien een snellere groei van hun personeelsbestand dan sociale ondernemers.
|