Scholing vergroot kansen om baan te houden
Mensen die naast hun werk scholing volgen, verliezen minder snel hun baan. Dat geldt helemaal als de baas voor de scholing heeft betaald. Dat blijkt uit gegevens van het CBS.
Dat scholing de kansen van werknemers vergroot op de arbeidsmarkt, wordt algemeen aangenomen. Maar uit de gegevens van het CBS blijkt ook dat scholing er voor zorgt dat werknemers minder snel worden ontslagen.
Minder werkloosheid onder geschoolden
Onder de 520 duizend mensen die vorig jaar hun baan verloren, blijken relatief meer mensen te zitten die niet aan scholing hebben gedaan. Zo was maar 4,5 procent van de werkzame personen die in 2008 scholing volgden in 2009 hun baan kwijt. Maar onder de werkzame personen die helemaal geen scholing volgden, was dit 7,5 procent.
Vooral de werknemers die in 2008 scholing volgden om ‘bij te blijven’, hadden in 2009 nog een baan. Van hen was nog geen 3 procent één jaar later de baan kwijt.
Baas die scholing betaalt ontslaat niet snel
Van de werknemers die op kosten van de baas scholing volgden, zat ongeveer 3 procent één jaar later zonder werk, tegenover ruim 9 procent die de opleiding zelf bekostigden.
Waarschijnlijk speelt het bedrijf waar men werkzaam is hierin een belangrijke rol, denkt het CBS. Zo hebben onder andere bedrijven die er financieel goed voor staan meer mogelijkheden om te investeren in hun personeel. Deze bedrijven zullen één jaar later nog steeds bestaan en vooral scholing bieden aan werknemers die ze willen behouden.