Salaris inleveren voor pensioen, verlof of schoolgeld
Nederlandse werknemers willen salaris inleveren voor een beter pensioen, maar lopen daar niet zo warm voor als hun Europese collega`s. Wel sparen Nederlanders graag voor verlof, een huis, auto of schoolgeld.
Dat blijkt uit representatief onderzoek naar secundaire arbeidsvoorwaarden door adviesbureau
Aon Hewitt, onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.
Langdurig verlof en sparen
Als Nederlanders salaris in moeten wisselen voor een secundaire arbeidsvoorwaarde, zet 27% de pensioenbijdrage op de eerste plaats (27%). Op de tweede plaats staat de mogelijkheid om meer langdurig verlof op te nemen (24%).
Dit is een bijzondere uitkomst, omdat in Nederland langdurig verlof al gefinancierd kan worden met een levensloopregeling, maar daar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Op de derde plaats willen Nederlanders (20%) sparen voor specifieke uitgaven zoals een huis, auto of schoolgeld.
Waar meer dan een derde van de Duitse, Zwitserse en Ierse werknemers bereid is salaris in te leveren voor een opleiding, is dat in Nederland slechts minder dan 10%. Verder zijn Nederlandse werknemers het minst bereid om loon op te offeren voor gezondheidzorg op kosten van de baas.
Jongeren willen wat anders
De jongere generatie werknemers waardeert een variëteit aan alternatieve benefits. Zo hebben starters op de arbeidsmarkt (25-34 jaar) hebben een voorkeur voor alternatieve beloning. Deze groep kiest vaak voor meer langdurig verlof (33%), een pensioenbijdrage van de werkgever (32%), kinderopvang (28%) en een spaarplan (31% ).
Bij het samenstellen van flexpakketten, moet een werkgever daarom een ruime keuze aanbieden, stelt Aon Hewitt. Het implementeren van een flexibele arbeidsvoorwaardenstrategie maakt een werkgever niet alleen aantrekkelijk, maar is ook nog eens kostenefficiënt.
Arbeidsvoorwaardenpakket actualiseren
Aon Hewitt wijst werkgevers er op dat zij hun arbeidsvoorwaardenpakket moeten actualiseren, omdat werknemers niet-financiële arbeidsvoorwaarden goed waarderen.
Het invoeren van een flexibel secundaire arbeidsvoorwaardenpakket kan helpen om goed personeel vast te houden en nieuw personeel aan te trekken. Bovendien kan het ook kosten besparen, stelt het adviesbureau.
Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden
Dit zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden die Europese werknemers zouden willen krijgen door een deel van hun loon in te leveren:
1.Een hogere pensioenbijdrage van de werkgever (49%)
2.Grotere financiële bescherming in het geval van ziekte of letsel (35%)
3.Een spaarplan dat helpt om voor een specifiek doel te sparen, bijvoorbeeld aanbetaling huis, auto, schoolkosten (26%)
4.Mogelijkheid om drie tot zes maanden onbetaald of gedeeltelijk betaald verlof te krijgen (26%)
5.Een opleiding naar keuze (23%)
6.Kinderopvang (18%)
7.Alternatieve gezondheidszorg (15%)
8.Extra vakantiedagen (13%)
9.Een schoonmaak- en strijkdienst thuis (10%)
10.Een mobiele telefoon van de zaak (9%)