Richtlijnen voor het werk bij uitbraak Mexicaanse griep
Het ministerie van VWS maant bedrijven en organisaties om zich voor te bereiden op een mogelijke grieppandemie. Als de Mexicaanse griep daadwerkelijk losbarst, kan wel dertig procent van het personeel wegblijven.
Normaal gesproken worden niet alle werknemers tegelijk ziek. Maar als er paniek uitbreekt, kan het ook gebeuren dat werknemers uit voorzorg niet meer op het werk verschijnen.
Het hoge verzuim, kan een bedrijf lelijk opbreken. Doordat de bezetting dan erg laag is, kan de dienstverlening in gevaar komen. Dat gebeurt ook als toeleveranciers met ziektegevallen te maken hebben en niet meer (op tijd) belangrijke goederen of diensten kunnen leveren.
Ziekte bij outsourcers
Wie werk uitbesteedt aan een outsourcingfirma, moet er bovendien rekening mee houden dat daar ter plekke ook griep kan uitbreken. Want de griep slaat dan ook toe in Polen of India.
Indirect kan de organisatie verder geraakt worden doordat de post niet meer wordt bezorgd, uw producten geen aftrek hebben tijdens een pandemie, vergaderingen en afspraken uitvallen of het openbaar vervoer niet overal meer rijdt. Door deze tegenslag, kan het bedrijf ook financieel in moeilijkheden raken.
Is het geen hype?
Het uitbreken van een grieppandemie is volgens het ministerie van VWS beslist niet ondenkbaar. Daarom doen bedrijven en organisaties er goed aan om voorbereidingen te treffen voor het geval de pandemie een feit is.
Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld bereiden landen zich voor. Door vooraf de risico's in kaart te brengen te brengen en oplossingen te bedenken is de schade te beperken.
Richtlijnen personeel beschermen
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit betekent dat zij maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat werknemers ziek worden. Het ministerie van VWS geeft de volgende richtlijnen voor de uitbraak van een grieppandemie, waar u rekening mee moet houden:
Ziek is ziek
Stuur zieke werknemers meteen naar huis en laat ze vooral helemaal uitzieken. De griep is besmettelijk voor het overige personeel. Wie zieke werknemers laat doorwerken, of te vroeg weer naar het werk roept, loopt het risico dat anderen ziek worden.
Na herstel zijn mensen beschermd tegen het virus. Ze zullen daar dan niet opnieuw ziek van worden.
Hygiënische maatregelen treffen
Informeer het personeel over hygiëne. Bijvoorbeeld:
Gebruik papieren zakdoekjes bij hoesten of niezen
Gooi zakdoekjes na gebruik meteen weg
Regelmatig handen wassen
Bij griep thuisblijven en contact met anderen vermijden
Telewerken en contact vermijden
Omdat het virus besmettelijk is, moeten mensen elkaar zo veel mogelijk vermijden. Dus geen trainingen en bijeenkomsten meer plannen, maar contact houden via de mail of het intranet.
Organiseer verder gescheiden werkplekken of laat personeel op verschillende tijden werken. Maak verder thuiswerk mogelijk en vergader veilig op afstand.
Uitkijken met virusremmers
Via de huisarts kunnen mensen virusremmers krijgen. Maar werknemers moeten deze niet zo maar uit voorzorg gebruiken. Dit heeft namelijk een aantal nadelen:
Virusremmers mogen maar een beperkt aantal weken achter elkaar worden gebruikt. De bescherming tegen het griepvirus houdt op zodra men stopt met het slikken. Mensen zijn dan weer net zo vatbaar voor het griepvirus als vóór het slikken van de virusremmers en kunnen alsnog griep krijgen.
Elk medicijn kan bijwerkingen hebben.
Het griepvirus kan immuun zijn tegen de aangeschafte virusremmers. Gebruik uit voorzorg kan bijdragen aan de resistentie van het griepvirus.
Het is moeilijk om te bepalen wie van het personeel wel en wie niet krijgt.
Als een bedrijf besluit virusremmers aan te schaffen, mag dit alleen op kleine schaal gebeuren, over een beperkte periode en onder toezicht van een arts.
Voor vestigingen in het buitenland moeten ter plaatse virusremmers worden aangeschaft.