Reacties kabinetsplannen 2017: Nederland is nog lang niet af

Werkgevers, werknemers en ouderen, oordelen verschillend over de plannen die het kabinet presenteerde voor 2017. Werkgevers zijn positiever, terwijl vakbonden meer aandacht willen voor het terugdringen van flexwerk. Ouderenorganisaties hameren op meer koopkracht.

Over één ding zijn de maatschappelijke organisaties het eens: het kabinet mag volgend jaar niet verloren laten gaan, ondanks de verkiezingen die er aankomen in maart 2017.

Werkgevers: duidelijke keuzes, maar te weinig ambitie
Het kabinet heeft op Prinsjesdag ‘een nette begroting voor 2017 gepresenteerd’, vinden de werkgeversorganisaties. Het kabinet maakt een paar duidelijke keuzes, maar is ‘niet ambitieus genoeg als het gaat om de economie’. Nu de overheidsfinanciën weer op orde zijn, moet het kabinet breed investeren in de economie en de toekomst van ons land, vinden de werkgevers.

De werkgevers wijzen erop dat het verkiezingsjaar 2017 geen verloren jaar mag zijn. Zo is het versterken van de Nederlandse concurrentiepositie op de interne Europese markt van groot belang.

Vakbonden: Nederland is verslaafd aan flex
Het kabinet doet te weinig om de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt aan te pakken, vindt de FNV. De vakbond wil inzetten op een ‘generatiepact’ met werkgevers en het kabinet. Wel tevreden, is de FNV over de verlaging van de leeftijdsgrens voor het minimumloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. De FNV vindt dat het kabinet de wetten die de ‘flexverslaving van werkgevers’ genezen, namelijk de WAS, de DBA en de WWZ, de tijd moet geven om te werken.

Vakbond CNV vindt dat het kabinet meer aandacht moet geven aan werkloosheid en aan ‘de wankele positie van flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt’. Want de groei van flexwerk ‘leidt tot concurrentie naar het putje van de arbeidsmarkt’. Daardoor staat het evenwicht op de arbeidsmarkt onder druk en ‘daar heeft iedereen last van’. Jongeren blijven hangen in flexcontracten, veel zzp'ers kunnen zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daardoor staan ook de arbeidsvoorwaarden in cao's onder druk, stelt CNV.

Ouderen ontevreden over klein plusje
Senioren geloven niet zomaar in écht koopkrachtherstel tijdens een verkiezingsjaar, daarvoor is de kloof met werkenden te groot geworden. ‘Reparatie is hard nodig’, vindt de grootse ouderenbond Unie-KBO.

Uit Nibud-cijfers blijkt dat ouderen met een gemiddeld pensioen er onder Rutte-I en -II gemiddeld 6,7% op achteruit gingen. Werkenden gingen er 3 procent op vooruit, terwijl gepensioneerden er tot wel 9 procent op achteruit zijn gegaan. Aan dat verschil moet een einde komen, vinden de ouderenorganisaties. Gepensioneerden hebben de afgelopen jaren fors in moeten leveren en moeten nu in gelijke mate profiteren van het economisch herstel.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?