Van de jongeren met ernstige gedragsproblemen, slaagt 80% erin betaald werk te houden met langdurige begeleiding door een jobcoach. In drie jaar tijd verdubbelde het aandeel vast werk bij deze groep van 17 naar 31 procent.
Zonder deze begeleiding dreigen de probleemjongeren buiten het arbeidsproces te belanden. De jobcoach zorgt ervoor dat ze mee blijven draaien in de maatschappij, stelt Roland Blonk, business line manager Inzetbaarheid en Sociale cohesie bij TNO.
Op het verkeerde pad
Het onderzoeksinstituut volgde drie jaar lang 230 jongeren met ernstige gedragsproblemen die werden begeleid door een jobcoach. De helft van de jongeren werd begeleid tijdens scholing, arbeidstraining of stage en de andere helft was al aan het werk met een (tijdelijk) arbeidscontract. In de onderzoeksperiode vonden vier metingen plaats. Het onderzoek werd gesubsidieerd door het UWV.
Uit het onderzoek bleek dat werkgevers door de begeleiding tijdelijke contracten omzetten in vaste. Het aandeel tijdelijk werk daalde daardoor van 44 procent naar 27 procent. `Een knappe prestatie`, stelt Roland Blonk, `vooral als je bedenkt dat deze jongeren met veelal psychische problemen makkelijk op het verkeerde pad belanden`.
Aan het werk gebleven
Zelfs met de ongunstige economische omstandigheden is – mede dankzij de langdurige begeleiding - het percentage jongeren met betaald werk vrijwel gelijk gebleven (van ca. 63 procent naar ca. 58 procent). Ook is de duurzaamheid van de arbeidsrelaties verbeterd en hebben nu veel meer jongeren een vast arbeidscontract (van 17 naar ruim 31 procent). Een klein deel (ongeveer 7 procent) is nu aan het werk zonder begeleiding.
|